Fnac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fnac-Groupe
Beurs Euronext: FNAC
Oprichting 1954
Sleutelfiguren Enrique Martinez (CEO)
Hoofdkantoor Ivry-sur-Seine
Werknemers 14.478 (2014)
Producten retail:
elektronica en
huishoudelijke apparatuur
boeken
Omzet/jaar € 3.895 miljoen (2014)
Winst/jaar € 42 miljoen (2014)
Website (fr) Groupe-FNAC
Portaal  Portaalicoon   Economie
Fnac in Porto, Portugal.

Fnac is een Franse warenhuisketen voor boeken, cd's, dvd's, software en consumentenelektronica. De naam stond oorspronkelijk voor Fédération Nationale d'Achat des Cadres. Fnac maakte deel uit van de Franse distributiegroep Pinault-Printemps-Redoute (PPR), waartoe onder andere ook de Gucci-groep behoort. Medio 2013 kreeg Fnac een eigen beursnotering op Euronext in Parijs.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in 1954 opgericht door André Essel en Max Théret, twee trotskisten. Eerst had het bedrijf geen eigen winkels; het verkocht huishoudapparaten, textiel- en sportartikelen aan leden tegen kortingen van 10 tot 25%. Later kwamen er boeken, platen en fotografie bij. In 1957 opende Fnac zijn eerste eigen winkel. In 1981 kwam Fnac naar België, aanvankelijk met winkels in Brussel en Luik, en later ook in Antwerpen, Charleroi, Gent, Leuven, Louvain-la-Neuve, Wijnegem Shopping Center, Brugge en Aalst. In het voorjaar van 2020 openende Fnac een winkel in Hasselt.[1] De Belgische afdeling beheert ook de in 2019 geopende Fnac winkel in Luxemburg.

Naast de Fnac-ketens zelf bestonden er nog kleine Fnac Service-winkels waar men foto's en kon laten ontwikkelen en accessoires kon aanschaffen. Wegens de steeds meer opkomende digitale fotografie draaiden de winkels minder goed. In België werd het laatste filiaal (het waren er in totaal 22) per 31 december 2005 gesloten. In Frankrijk bleven de Fnac Service winkels nog even actief, maar in 2006 werd deze activiteit beëindigd.

In 1994 werd Fnac onderdeel van Pinault-Printemps-Redoute (PPR). In oktober 2013 werd het plan bekendgemaakt om Fnac naar de beurs te brengen.[2] PPR, waarvan de naam begin 2013 is gewijzigd in Kering, wil zich volledig richten op luxe consumptiegoederen en hierbinnen past Fnac niet.[2] Op 19 juni 2013 was de beursgang een feit, de aandelen werden geplaatst tegen een introductiekoers van 19 euro.[3]

Resultaten en overnames[bewerken | brontekst bewerken]

Fnac behaalde in 2014 een omzet van bijna 3,9 miljard euro met winkels actief met de verkoop van elektronica, huishoudtoestellen en boekenmateriaal. Het zwaartepunt van de activiteiten liggen in Frankrijk, hier wordt ongeveer 70% van de omzet gerealiseerd. Spanje en Portugal volgen met een aandeel van ongeveer 15% in de totale omzet. Grootaandeelhouder in het bedrijf is Artemis, met een belang van 39% per eind 2014.

Fnac nam in 2016 de Darty Groep over.[4] Het bod van Fnac heeft een waarde van zo’n 719 miljoen euro.[4] Fnac wil met de overname marktleider worden in de handel van elektronica, boekenmateriaal en huishoudtoestellen in Frankrijk.[4] De Darty Groep, die behalve in Frankrijk ook actief is in België met Vanden Borre en in Nederland met BCC, realiseerde in 2015 een omzet van 3,5 miljard euro en is daarmee bijna net zo groot als Fnac.[4]

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Anno 2019 zijn er Fnac-winkels in Frankrijk, Réunion, Andorra, België, Congo-Brazzaville, Ivoorkust, Kameroen, Luxemburg, Marokko, Martinique, Portugal, Qatar, Spanje, Tunesië, Zwitserland en Taiwan (in Taiwan onder de naam Fayaque). Fnac sloot inmiddels zijn filialen in Brazilië, Griekenland en Italië.

Prix du roman FNAC[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2002 kent de keten jaarlijks een literaire prijs toe, de Prix du roman FNAC.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fnac van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.