Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foam Fotografiemuseum Amsterdam
Pand waar de ingang gevestigd is
Locatie Keizersgracht 609, Amsterdam, Nederland
Thema fotografie
Personen
Directeur Marloes Krijnen
Aantal bezoekers 200.000 (2015)
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Foam (FOtografiemuseum AMsterdam) is een fotografiemuseum aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het museum presenteert wisselende tentoonstellingen waarin allerlei fotografische genres worden getoond, zoals historische foto's, kunstfoto's, nieuwsfoto's en modefoto's. Naast grote tentoonstellingen waarin het werk van beroemde fotografen gepresenteerd wordt, heeft Foam speciale aandacht voor actuele thema’s binnen fotografie en voor werk van opkomend talent.

Naast een boekwinkel heeft Foam een café en een bibliotheek. Verder heeft het museum een eigen, Engelstalig tijdschrift, Foam Magazine, dat drie keer per jaar uitkomt. Ook heeft Foam een inhouse galerie, Foam Editions, waar werk van veelal jonge fotografen verkocht wordt.

Het gebouw aan de Keizersgracht 609 (vlak bij de Vijzelstraat) bestaat uit drie verschillende panden die via luchtbruggen, overdekte binnenplaatsen en trappen met elkaar verbonden zijn.

Exposities[bewerken | brontekst bewerken]

Per jaar worden bij Foam vier langlopende, tijdelijke, exposities georganiseerd waarin aandacht besteed wordt aan de "grote namen" uit de fotografie. Dergelijke exposities lopen gemiddeld drie maanden. Daarnaast worden ongeveer 16 korter lopende exposities georganiseerd, die zeer uiteenlopend van aard zijn. Het kan gaan om het tonen van werk van relatief jonge fotografen, om gerichte projecten, om werk dat inspeelt om de actualiteit, kleine overzichten of het tonen van nieuwe ontwikkelingen. Vrijwel alle kanten van het medium worden belicht: documentairefotografie, historische fotografie, straatfotografie, portret- en glamourfotografie, maar ook installaties en werk van jonge fotografen.

In Foam is een aantal grote tentoonstellingen geweest van beroemde fotografen, zoals Helmut Newton - A Retrospective en William Klein. Daarnaast kwam historische studiofotografie meerdere keren aan bod, zoals in de tentoonstelling Dynastie Marubi en Disfarmer - The Vintage Prints, evenals straatfotografie van bijvoorbeeld Vivian Maier en Helen Levitt. Ook maatschappelijk betrokken documentairefotografie is regelmatig in Foam te zien, met tentoonstellingen van Ai Weiwei en Henk Wildschut als voorbeelden.

Foam & Talent[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds sinds het begin van Foam in 2001 is het stimuleren van jong talent een hoofddoel geweest.[1] Dat is onder andere terug te zien in de jaarlijkse Talent Call van Foam Magazine, waarin een selectie veelbelovende jonge fotografen wordt uitgelicht, en in de jaarlijkse Foam Paul Huf Award, waarin een internationale jury een fotograaf onder de 35 selecteert die een stimuleringsprijs van 20.000 euro ontvangt en een tentoonstelling in Foam mag ontwikkelen.[2] In Foam 3h (in de bibliotheek op de derde verdieping) worden recent afgestudeerde kunstenaars en fotografen uitgenodigd om hun eerste museale solotentoonstelling te presenteren.[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw van Foam aan de Keizersgracht was oorspronkelijk het Museum Fodor (geopend in 1863). Hier werd de kunstcollectie van de steenkolenhandelaar Carel Joseph Fodor getoond, die hij bij zijn dood in 1860 aan de gemeente had nagelaten. In 1948 werd de collectie grotendeels overgedragen aan het Stedelijk Museum, Rijksmuseum en Stadsarchief. Na een verbouwing werd het museum gebruikt als tentoonstellingsruimte van het Stedelijk Museum, met name voor werk van Amsterdamse kunstenaars. In 1993 kwam het Vormgevingsinstituut (Netherlands Design Institute) in het pand.[4]

Na een tweede verbouwing opende Foam in december 2001 zijn deuren.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]