Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Foam Fotografiemuseum Amsterdam
Pand waar de ingang gevestigd is
Pand waar de ingang gevestigd is
Locatie Keizersgracht 609, Amsterdam, Nederland
Thema fotografie
Personen
Directeur Marloes Krijnen
Aantal bezoekers 220.000 (2012)
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
[www.foam.org Website]
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Foam (FOtografiemuseum AMsterdam) is een fotografiemuseum aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het museum presenteert wisselende tentoonstellingen waarin allerlei fotografische genres worden getoond, zoals historische foto's, kunstfoto's, nieuwsfoto's en modefoto's. Naast grote tentoonstellingen waarin het werk van beroemde fotografen gepresenteerd wordt, heeft Foam speciale aandacht voor actuele thema’s binnen fotografie en voor werk van opkomend talent.

Naast een boekwinkel heeft Foam een café en een bibliotheek. Verder heeft het museum een eigen, Engelstalig tijdschrift, Foam Magazine, dat elk kwartaal uitkomt. Ook heeft Foam een eigen winkelruimte aan de Vijzelstraat, genaamd &Foam, waar FoamEditions - werk van jonge fotografen - verkocht wordt en thematische exposities getoond worden.

Het gebouw aan de Keizersgracht 609 (vlak bij de Vijzelstraat) bestaat uit drie verschillende panden die via luchtbruggen, overdekte binnenplaatsen en trappen met elkaar verbonden zijn.

Exposities[bewerken]

Per jaar worden bij Foam vier langlopende exposities georganiseerd waarin aandacht besteed wordt aan de "grote namen" uit de fotografie. Dergelijke exposities lopen gemiddeld drie maanden. Daarnaast worden ongeveer 16 korter lopende exposities georganiseerd, die zeer uiteenlopend van aard zijn. Het kan gaan om het tonen van werk van relatief jonge fotografen, om gerichte projecten, om werk dat inspeelt om de actualiteit, kleine overzichten of het tonen van nieuwe ontwikkelingen. De nadruk ligt op documentairefotografie, straatfotografie, portret- en glamourfotografie en het werk van jonge fotografen. Tentoonstellingen die onder documentairefotografie vallen, zijn onder andere Avenue Patrice Lumumba van Guy Tillim, The Hyena & Other Men van Pieter Hugo en In the Shadow of Things van Leonie Purchas.

Shows die onder de noemer straatfotografie vallen, zijn bijvoorbeeld Helen Levitt met In the Street, het retrospectief van Weegee en Tom Woods Photieman. Voorbeelden van tentoonstellingen die portret- of glamourfotografie bevatten, zijn Photographs 1946-2004 van Richard Avedon, Chemises van Malick Sidibé en Mensen van de 20ste eeuw van August Sander.

Onder de noemer Foam_3h worden er in de bibliotheek van Foam kleine presentaties gemaakt van het werk van jonge fotografen.

Geschiedenis[bewerken]

Het gebouw van Foam aan de Keizersgracht was oorspronkelijk het Museum Fodor (geopend in 1863). Hier werd de kunstcollectie van de steenkolenhandelaar Carel Joseph Fodor getoond, die hij bij zijn dood in 1860 aan de gemeente had nagelaten. In 1948 werd de collectie grotendeels overgedragen aan het Stedelijk Museum, Rijksmuseum en Stadsarchief. Na een verbouwing werd het museum gebruikt als tentoonstellingsruimte van het Stedelijk Museum, met name voor werk van Amsterdamse kunstenaars. In 1993 kwam het Vormgevingsinstituut (Netherlands Design Institute) in het pand.[1]

Na een tweede verbouwing opende Foam in december 2001 haar deuren.

Externe link[bewerken]