Fons Aler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Izaäk Alphonse Aler (1961)

Izaäk Alphonse (Fons) Aler (Amsterdam, 3 mei 1896Rolde, 21 december 1981) was chef-Defensiestaf van de Nederlandse legerluchtmacht in de rang van luitenant-generaal, en topman in het bedrijfsleven.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Aler werd in 1917 op de KMA opgeleid tot beroepsofficier en na zijn brevettering tot vlieger bleef hij een aantal jaren in actieve dienst bij de luchtmacht. Lang duurde zijn loopbaan als militair vlieger niet, want al snel maakte hij de overstap naar de KLM. Eerst werkte hij op vliegveld Waalhaven. In oktober-november 1928 was hij tweede piloot onder gezagvoerder Iwan Smirnoff tijdens de eerste officiële KLM-postvlucht van Amsterdam naar Batavia (Nederlands-Indië) en terug. Later werd hij chef van de Vliegtechnische Dienst op Schiphol. Van 1932 tot 1939 bekleedde hij de functie van chef Vliegdienst van de KLM. Pas tijdens de mobilisatieperiode keerde hij terug naar de militaire luchtvaart.

In 1946 werd Aler benoemd tot directeur der Luchtstrijdkrachten, ruim een jaar later volgde zijn benoeming tot commandant van de Legerluchtmacht Nederland. In de periode na de Tweede Wereldoorlog moest de luchtmacht in Nederland vanaf de grond worden opgebouwd. Hierin speelde Aler een belangrijke rol. Hij was nauw betrokken bij de aanschaf van de eerste straaljagers en het opzetten van een opleidingsapparaat. Zo kreeg de luchtmacht onder leiding van Aler de beschikking over een volwaardige opleidingsschool.

In 1950 werd Aler benoemd tot chef van de Luchtmachtstaf. In deze functie werkte hij lange tijd aan de omvorming van de legerluchtmacht naar een zelfstandig krijgsmachtdeel.

Hij volgde luchtvaartpionier Albert Plesman op 1 mei 1954 op als president-directeur van de KLM, een baan die hij vervulde tot 1 mei 1961.

Voorganger:
A. Plesman
President-directeur van de KLM
1953 - 1961
Opvolger:
E.H. van der Beugel