Fons Burger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Burger met minister Vredeling (1976)

Fons Burger (Zandvoort 1952) is journalist, schrijver en activistisch ondernemer. Burger begon zijn carrière in 1969 bij de Zandvoortse Koerant, een linkse dorpskrant. Ook was hij betrokken bij een plaatselijk actiecentrum voor het milieu, de wereldwinkel en de sleep inn in Zandvoort. In 1973 bouwde hij samen met Derk Sauer het verenigingsblad Twintig van de VVDM om tot een actiekrant in tabloid stijl.

Journalist[bewerken | brontekst bewerken]

Burger (rechts) met Pieter Storms en advocaat Boukema (1982)

In 1975 trad hij toe als onderzoeksjournalist tot de Nieuwe Revu. Hij maakte onder andere deel uit van het team rondom de Lockheed-affaire dat de steekpenningenaffaire rond Prins Bernhard onthulde. Verder werkte hij aan verhalen over de achtergronden van rijke industriële families in Nederland, de oorlogscrisis, de schandalen rond de oliecrisis en de Derde Wereld. In 1981 was hij hoofdredacteur van de Nieuwe Revu, een functie die hij twee jaar vervulde. Hij werd opgevolgd door Derk Sauer.

Rotterdam[bewerken | brontekst bewerken]

In 1987 startte hij het muziekcafé Rotown dat binnen korte tijd bekend werd als kleinschalig podium voor popmuziek. Een jaar later volgde de oprichting van het nachtelijke uitgaanscentrum Nighttown. Nighttown heeft een belangrijke rol in de housescene van Nederland gespeeld. Als ontwikkelaar kon Burger namens de gemeente Rotterdam diverse andere projecten in de culturele sector opzetten. Hij is huisbaas van meer dan tien plaatselijke kunstinstellingen en podia, waaronder het Scapino Ballet, Stichting Worm en V2 Instituut voor de instabiele media.

Schrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Burger publiceerde zijn eerste roman 'Vrouwen' in 2003 en schreef daarna nog drie thrillers, drie kookboeken en twee boeken voor jongvolwassenen. Hij gebruikte daarbij soms de pseudoniemen Paula King en Frank Jansen. In 2020 schreef hij samen met zijn vrouw Jacqui Burger het boek "Lang en Gelukkig" over hoe men gezond oud kan worden. In 2022 verscheen zijn nieuwe roman '2125, de winterslaper'.

Activistisch ondernemer[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met zijn vrouw ondersteunt Burger start-up ondernemingen in arme landen door fairtradeprojecten op te zetten waar door Nederlandse ontwerpers bedachte producten worden gemaakt. Deze worden dan in Nederland verkocht via onder meer kerstpakketten. burgers bedrijf werkt o.m. in Bolivia, Tanzania, India, Nepal, Indonesië en Bangladesh. Ook startte hij de coöperatie 'Sogoodtowear' een non-profit kledingmerk dat zijn eigen kasjmierwol wil produceren. Voor dat doel fokt de coöperatie in Nepal op een eigen farm een kasjmirgeitenras dat deze wol produceert in Nepal.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]