Fontana della Barcaccia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fontana della Barcaccia

De Fontana della Barcaccia (letterlijk: Fontein van de lelijke boot) staat op de Piazza di Spagna, waar zich ook de Spaanse Trappen bevinden. De fontein, ontworpen door Pietro Bernini, vader van de meer bekende Gian Lorenzo Bernini, verschaft de Piazza di Spagna een pittoresk uiterlijk.

De Piazza di Spagna is ontworpen door Pietro Bernini en zijn zoon Gian Lorenzo Bernini, in opdracht van paus Urbanus VIII (1623-1644) in 1629. Het plein dankt zijn naam aan het Palazzo di Spagna dat gebouwd is in opdracht van het Spaanse gezantschap bij de Heilige Stoel in de 17e eeuw. Het was de wens van paus Urbanus VIII dat er een monument kwam ter herinnering aan de grote overstroming die plaatsvond met Kerstmis 1598, toen de Tiber buiten haar oevers trad. Men kon zich toen enkel per boot verplaatsen tot de voet van de Pincio, één van de heuvels van Rome, waar op een later tijdstip de Piazza di Spagna gebouwd werd.

Het is algemeen bekend dat de Fontana della Barcaccia geconstrueerd is door Pietro Bernini, maar kunsthistorici houden het liever op Gian Lorenzo Bernini, zijn zoon.[bron?] De fontein biedt een goed doordachte oplossing voor het lagedrukprobleem van de Aqua Virgo, waardoor de normale hoge waterstralen niet mogelijk waren.

De fontein werd geconstrueerd in de vorm van een scheepje dat Bernini waarschijnlijk verderop bij de overstroming gezien had. Hij heeft dus zelf ook uit die gebeurtenis zijn inspiratie opgedaan. Het bootje heeft een symmetrische voor- en achtersteven, en ligt half gezonken onder het straatniveau. De fontein is gemaakt uit travertijn.

De fontein werd in 2014 gerestaureerd en schoongemaakt, wat mogelijk was dankzij een private gift van ongeveer € 200.000.

Voetbalvandalisme[bewerken]

Op donderdag 19 februari 2015 werd de recent opgeknapte fontein, voorafgaand aan de UEFA Europa League-wedstrijd AS Roma-Feyenoord, ernstig beschadigd door hooligans van Feyenoord. Er werden onder meer flessen en een vuurwerkbom tegenaan gegooid.[1][2] Er was grote ravage rond de fontein. Het wangedrag van de hooligans leidde tot internationale verontwaardiging.