Fonteinkruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fonteinkruid
Potamogeton.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Alismatales
Familie:Potamogetonaceae
(Fonteinkruidfamilie)
Geslacht:Potamogeton (Fonteinkruid)
geslacht
Potamogeton
L. (1753)
Afbeeldingen Fonteinkruid op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fonteinkruid op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Fonteinkruid (Potamogeton) is een geslacht waterplanten in de fonteinkruidfamilie. De bladeren kunnen op het water drijven of onder het wateroppervlak zweven. De bloemen bevinden zich in groene aartjes die boven het wateroppervlak uit steken.

Tot het geslacht Potamogeton worden in ieder geval de breedbladige varianten gerekend. De grasbladige varianten worden recentelijk ook wel ondergebracht in het geslacht Stuckenia.

In Nederland[bewerken]

In Nederland komen de volgende soorten voor:

In de Veluwerandmeren zijn het doorgroeid fonteinkruid, het gekroesd fonteinkruid en het aarvederkruid tot ontwikkeling gekomen na het biologisch herstel dat in de negentiger jaren begon.

In 2015 bleek een of meer fonteinkruidsoorten tot een plaag te zijn uitgegroeid voor de pleziervaart op de randmeren rond Flevoland.[1] De overlast van deze woekerende waterplanten is verder toegenomen. De Coöperatie Gastvrije Randmeren, waarin een aantal gemeenten in de omgeving samenwerken, laat elk jaar - vanaf 1 juli gedurende drie tot vier weken - de waterplanten maaien om de toegangen en havens van de eilanden en aanlegplaatsen vrij te houden en ook de surfgebieden en oefen- en wedstrijdgebieden.[2]

Externe link[bewerken]