Foodfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een foodfestival is een (meestal terugkerend) evenement waarbij eten en proeven centraal staan.

Ontstaan[bewerken]

De eerste foodfestivals in Nederland zijn tussen 1980 en 1990 ontstaan. Deze eerste evenementen richtten zich op het hogere segment en het eten werd verzorgd door de betere restaurants uit de regio. Deze evenementen zijn nu nog in vele (middel)grote steden te vinden.

Trend[bewerken]

Vanaf ca. 2010 is er een trend te zien voor laagdrempelige foodfestivals, waarbij het eten geserveerd wordt uit mobiele keukens, een idee afkomstig uit de Verenigde Staten. In Nederland waren deze mobiele keukens voornamelijk te zien op muziekfestival. Het aanbod hiervan werd steeds beter en uitgebreider.

"Al enkele jaren geleden merkten wij dat alleen een patatje serveren op festival niet meer volstaat, bezoekers willen naast goede muziek kunnen genieten van goed eten en drinken."

De populariteit van foodfestivals volgt ook op die van de muziekfestivals. Op deze festivals wilden steeds meer goede keukens zich aanbieden, maar hier was vaak niet goed genoeg plek voor. Hierdoor is het idee ontstaan om speciale foodfestivals te gaan organiseren.