Foramen ovale (hart)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eivormig gat
Foramen ovale (hart)
Foramen ovale.png
Rechteraanzicht van het hart van een 35 dagen oude embryo
Rechteraanzicht van het hart van een 35 dagen oude embryo
Naslagwerken
Gray's Anatomy 135,512
MeSH A07.541.459
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het foramen ovale,[1] foramen ovale septi atriorum[2] of eivormig gat[1] is de open verbinding tussen de linker- en rechterboezem van het hart zoals die aanwezig is in de foetale bloedsomloop; de kleine bloedsomloop (van en naar de longen) en de grote bloedsomloop van en naar de rest van het lichaam zijn nog niet gescheiden. In principe sluit het foramen ovale vlak na de geboorte.

Aandoeningen[bewerken]

Het niet sluiten van het foramen ovale kan serieuze problemen geven. Men spreekt dan van een atriaal septumdefect. Als dit defect niet al te groot is wordt het lang niet altijd opgemerkt; bij kleine afwijkingen kunnen patiënten asymptomatisch blijven.

Ten gevolge van drukverval op de carotisknop (zenuwsensor vegetatief) kunnen reactieve hoofdpijnklachten optreden. Bij een deel van de migrainepatiënten is sprake van een niet volledig gesloten foramen ovale [3]. Dit is ongeveer tweemaal zoveel als bij de algemene bevolking. Sluiten van het foramen ovale om andere redenen lijkt soms verlichting van een eveneens aanwezige migraine te geven[4]. Als behandeling van de migraine wordt dit echter nog niet aanbevolen[4].

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. a b Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.
  2. Kopsch, F. (1941). Die Nomina anatomica des Jahres 1895 (B.N.A.) nach der Buchstabenreihe geordnet und gegenübergestellt den Nomina anatomica des Jahres 1935 (I.N.A.) (3. uitgave). Leipzig: Georg Thieme Verlag.
  3. Schwerzmann M, et al. Prevalence and size of directly detected patent foramen ovale in migraine with aura. Neurology. 2005 Nov 8;65(9):1415-8.
  4. a b Diener HC, Weimar C, Katsarava Z. Patent foramen ovale: paradoxical connection to migraine and stroke. Curr Opin Neurol. 2005 Jun;18(3):299-304.