Foramen ovale (hart)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Foramen ovale
Foramen ovale.png
Rechteraanzicht van het hart van een 35 dagen oude embryo
Rechteraanzicht van het hart van een 35 dagen oude embryo
Synoniemen
Latijn foramen ovale cordis[1]
Naslagwerken
Gray's Anatomy 135,512
MeSH A07.541.459
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het foramen ovale is de open verbinding tussen de linker- en rechterboezem van het hart zoals die aanwezig is in de foetale bloedsomloop; de kleine bloedsomloop (van en naar de longen) en de grote bloedsomloop van en naar de rest van het lichaam zijn nog niet gescheiden. In principe sluit het foramen ovale vlak na de geboorte.

Aandoeningen[bewerken]

Het niet sluiten van het foramen ovale kan serieuze problemen geven. Men spreekt dan van een atriumseptumdefect. Als dit defect niet al te groot is wordt het lang niet altijd opgemerkt; bij kleine afwijkingen kunnen patiënten asymptomatisch blijven.

Ten gevolge van drukverval op de carotisknop (zenuwsensor vegetatief) kunnen reactieve hoofdpijnklachten optreden. Bij een deel van de migrainepatiënten is sprake van een niet volledig gesloten foramen ovale [2]. Dit is ongeveer tweemaal zoveel als bij de algemene bevolking. Sluiten van het foramen ovale om andere redenen lijkt soms verlichting van een eveneens aanwezige migraine te geven[3]. Als behandeling van de migraine wordt dit echter nog niet aanbevolen[3].