Force démocrate (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Force Démocrate)
Force démocrate
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider François Bayrou
Geschiedenis
Opgericht 25 november 1976
Opheffing 29 november 1998
Algemene gegevens
Actief in Frankrijk
Richting politiek centrum, centrumrechts
Ideologie christendemocratie
progressief liberalisme
Kleuren blauw en rood
Coalitie Union pour la Démocratie Française 1995-1998
Europese fractie Fractie van de EVP
Europese organisatie Europese Volkspartij
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Frankrijk

De Force démocrate FD, Nederlands: Democratische Kracht, was een politieke partij in Franse, die op 25 november 1995 ontstond na een fusie van het Centre des démocrates sociaux en de Parti social-démocrate.

De Génération en mouvement, een afsplitsing van de groene Génération écologie sloot zich op 12 oktober 1996 ook bij de FD aan. De Force démocrate werd sinds 25 november 1995 door François Bayrou geleid, die voordien voorzitter van het Centre des démocrates sociaux was geweest.

Zolang als de Force démocrate bestond was het de grootste partijen binnen de Union pour la Démocratie Française UDF, de belangrijkste centrumpartij van het land. De andere partij, Parti républicain of daarvan de opvolger Démocratie libérale DL, tot dan toe het grootst binnen de UDF, boette sinds het ontstaan van de FD sterk aan invloed in. Bayrou, die behalve de FD ook de UDF leidde, raakte in conflict met Alain Madelin, de leider van de DL, omdat de Démocratie libérale in 1996 de officiële kandidaat van de UDF om voorzitter van de partij te worden, François Leotard, weigerde te steunen. Toen Madelin geen bezwaar had om lokale lijstverbindingen met het Front national aan te gaan, liep het conflict met de partijleiding van de UDF zo hoog op dat de DL zich van de UDF afsplitste en een zelfstandig bestaan verkoos. De minderheid van DL-parlementariërs die weigerden om Madelin te volgen, vormden de Pôle républicain indépendant et libéral PRIL.

De Force démocrate won bij de parlementsverkiezingen van 1997 als onderdeel van de Union pour la démocratie française 43 zetels, de UDF in geheel 112 zetels van de 577 in de Assemblée nationale.

De Union pour la démocratie française werd op 29 november 1998 van een federale partij in een eenheidspartij omgezet. De Force démocrate en de PRIL werden opgeheven. De oud-leden van de beide partijen werden vervolgens rechtstreeks lid van de UDF, die daarna van naam veranderde in Nouvelle UDF. François Bayrou werd de voorzitter van die nieuwe partij.