Forceren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Op de voorgrond een bronzen geforceerde vaas. Op de achtergrond een draaibank met daarop forceergereedschap.

Forceren is een mechanische vormgevingstechniek voor metalen waarbij het metaal in een bepaalde vorm wordt gedwongen.

Werking[bewerken]

Forceren wordt meestal gedaan op een draaibank waarbij het metaal met een houten knuppel in een vorm wordt gedwongen. Dit type draaibank heet forceerbank. Het metaal zelf is niet speciaal verwarmd of op een andere manier gemakkelijker vervormbaar gemaakt. De bank gaat draaien en de forceur drukt stapsgewijs het metaal over de matrijs. Hierdoor ontstaat een hol rond product, bv. een beker of reflector. Deze techniek wordt veel toegepast voor het vervaardigen van bijvoorbeeld metalen lampenkappen of keukengerei zoals pannen en deksels.

De forceerder is met een stevige band aan de machine verbonden om voldoende kracht uit te kunnen oefenen. Het gereedschap bestaat uit lange handvatten met of een rollend element aan de voorkant, of een glad vast stuk metaal. De draaibank verschilt t.o.v. een houtdraaibank in de stevigheid, bij forceren treden grotere krachten op zodat alles zwaarder is uitgevoerd (dikkere as, zwaardere kogellagers, steviger bed e,d,), in de leunspaan (bij een forceerbank vlak van boven met een rij gaten waarin pennen gestoken worden waar het gereedschap tegen aan wordt geduwd) en in de losse kop, die sterk gericht is op serieproductie (snel in te stellen op een vaste lengte) en een lange pinole heeft.

Het forceren van producten kan in veel gevallen goedkoper zijn dan dieptrekken. De gereedschapskosten zijn lager dan bv. dieptrekken. Door de introductie van forceerautomaten is er veel veranderd. Moderne machines zijn geheel computergestuurd.

Overdrachtelijk wordt dit woord gebruikt om aan te geven dat iets wordt doorgedrukt.