Fore River Shipyard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fore River Shipyard, 1918

De Fore River Shipyard, formeel bekend als de Fore River Ship and Engine Building Company, was een scheepswerf in de Verenigde Staten tijdens het einde van de 19e en 20e eeuw.

Geschiedenis[bewerken]

De scheepswerf, opgericht in 1884 door Thomas A. Watson, was gesitueerd aan de Weymouth Fore River nabij East Braintree, Massachusetts. In 1901 werd het bedrijf verplaatst, dichter bij Quincy en ligt tegenwoordig aan de rand van het dorp, als onderdeel van Quincy Point.

In 1913 kocht Bethlehem Steel de werf. Het was bekend door de bouw van vele bekende oorlogsschepen en liberty-schepen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fore River werd in 1964 opgekocht door de General Dynamics Corporation. De werf werd toen bekend als General Dynamics Quincy Shipbuilding Division, en General Dynamics investeerde $23 miljoen om de werf competetiever te maken in de scheepsbouwindustrie. De werf bouwde meerdere schepen voor de United States Navy, waaronder atoomonderzeeërs, munitieschepen, olietankers en landingsschepen. De werf werd omgebouwd voor de bouw van lng-tankers tijdens de laatste jaren, maar sloot voorgoed in 1986.

In 1994 keerde de kruiser USS Salem (CA-139) terug naar de Quincy werf, waarmee het het sleutelstuk werd van het United States Naval Shipbuilding Museum. Na meerdere gefaalde pogingen om de werf nieuw leven in te blazen, werd de werf gekocht door Daniel Quirk, een lokale autodealer in 2004, om dienst te doen als automobielopslag en distributiefaciliteit, maar is nog steeds een haven voor de veerboten naar Boston en Hull. De werf wordt ook gebruikt door Jay Cashman Inc. voor zware constructie en marine-uitrustingen.

De scheepswerf was ook bekend om de "Goliath" kraan, eens de tweede grootste scheepsbouwkraan ter wereld. Gebouwd in 1970 voor de bouw van lng-tankers, was de kraan prominent onderdeel van de skyline van de haven. De 100 meter hoge kraan is begin 2008 gedemonteerd en verkocht aan DSME uit Zuid-Korea en verplaatst naar Mangalia, Roemenië.

Bekende Schepen[bewerken]

Oorlogsschepen[bewerken]

Vele bekende oorlogsschepen werden gebouwd door de Fore River Shipyard. een deel ervan staat in de lijst hieronder. De data tussen haakjes zijn de data van indienststelling bij de US Navy.

Vliegdekschepen[bewerken]

Slagschepen[bewerken]

USS Massachusetts verlaat de scheepswerf in 1942

Kruisers[bewerken]

USS Long Beach in aanbouw op de werf in 1961

Torpedobootjagers[bewerken]

USS Mahan (DD-102), een Wickesklasse torpedobootjager

Onderzeeboten[bewerken]

Andere schepen[bewerken]

Trivia[bewerken]

Verondersteld wordt dat op Fore River Shipyard door toedoen van werfmedewerker James J. Kilroy de rage rond 'Kilroy was here' is ontstaan.[1]

Externe links[bewerken]