Forepark (wijk in Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Forepark
Wijk in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 43 Forepark.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg
Coördinaten 52°3'54"NB, 4°23'35"OL
Oppervlakte 304 ha.  
Inwoners
(2017)
145[1]
Overig
Wijknummer 43
Foto's
Forepark.JPG

Forepark is een wijk in Den Haag.

Forepark bestaat uit twee verschillende gebieden. In het noordkwadrant van het knooppunt Prins Clausplein ligt tussen de Vliet en de A4 het recreatiegebied Vlietzoom-Oost. In het oostkwadrant van het Prins Clausplein ligt een bedrijventerrein.

Forepark vormde eerder onderdeel van de gemeente Leidschendam, evenals de naburige woonwijk in aanbouw Leidschenveen. In 2002 is door middel van annexatie Forepark en Leidschenveen van Leidschendam overgegaan naar Den Haag en valt nu samen met de aangrenzende wijken Ypenburg, Hoornwijk en Leidschenveen onder stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg. In 2007 is in Forepark het Bingoal Stadion geopend. Sinds de ombouw van de voormalige spoorlijnen naar RandstadRail is het Forepark bereikbaar met het metronetwerk van Rotterdam (lijn E) en het tramnetwerk tussen Den Haag en Zoetermeer (lijnen 3, 4 & 34), via metro-/sneltramhalte Forepark.

Forepark ontleent zijn naam aan Fore, de oude naam van het dorp Veur, dat in 1938 samen met het dorp Stompwijk opging in de nieuw gevormde gemeente Leidschendam. Fore, afgeleid van forum (marktplaats), is ook terug te vinden in de oude naam van Voorburg: Foreburg.