Forestle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Forestle is een ecologisch geïnspireerde zoekmachine, opgericht door Christian Kroll in 2008.

Werking[bewerken]

Forestle haalt zijn inkomsten uit gesponsorde links. Met deze inkomsten wil het op twee manieren bijdragen aan een beter leefmilieu:

  • Een zoekopdracht met Forestle is CO2-neutraal. Forestle koopt elke maand hernieuwbare energie-certificaten om zijn ecologische voetafdruk te compenseren. Het energieverbruik van de site wordt gemeten door CO2stats, een onafhankelijke organisatie. In deze meting wordt niet alleen rekening gehouden met het verbruik van de servers van Forestle zelf, maar ook met het verbruik van de hele netwerkinfrastructuur die gebruikt wordt en met het verbruik van de computer van de gebruikers.
  • Al de winst die Forestle maakt, min 10% administratiekosten (waaronder de aankoop van hernieuwbare energie-certificaten) wordt geïnvesteerd in het “Adopt An Acre”-project van partnerorganisatie The Nature Conservancy. Hiermee beschermen ze tropisch regenwoud in de Costa Rica.

Om de transparantie van Forestle te waarborgen worden elke maand financiële rapporten en certificaten online gepubliceerd. Het aantal gebruikers van Forestle blijft toenemen. In april 2010 is door Forestle al meer dan 5.255.000 m² aan regenwoud gered.

Zoekmachinepartners[bewerken]

Forestle werkte eerst samen met Google maar hun contract werd vrij snel stopgezet door een discussie over het al dan niet verbreken van hun overeenkomst. Sindsdien maakt Forestle gebruik van de technologie van Yahoo. Ook de gesponsorde links waaruit Forestle zijn inkomsten haalt worden geleverd door Yahoo.

Utopia Award[bewerken]

In november 2009 won Forestle een Utopia Award. Het kreeg de publieksprijs in de categorie 'Organisatie'.

Ecosia[bewerken]

In 2009 startte Kroll een gelijkaardige zoekmachine op: Ecosia, welke beoogt minstens 80% van de inkomsten aan het behoud van het regenwoud te schenken, en steunt (naast Yahoo) op de technologie van Microsoft's zoekmachine Bing.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]