Form follows function

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Form Follows Function)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Form follows function ('vorm volgt functie') is sinds het begin van de 20e eeuw een principe in de moderne architectuur (functionalisme) en industriële vormgeving, dat inhoudt dat het ontwerp van een bouwwerk of product voortvloeit uit of gebaseerd wordt op de beoogde functie of het uiteindelijk gebruik. Deze filosofie werd geïntroduceerd door de architect Louis Sullivan.

BMW[bewerken | brontekst bewerken]

Vraagteken Er wordt getwijfeld aan de juistheid van het volgende gedeelte
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.

In het verleden was form follows function ook de ontwerp- en ontwikkelingsfilosofie bij BMW-motorfietsen. Hierbij werd het ontwerp ondergeschikt gemaakt aan functionaliteit en ergonomie. Het gevolg was dat er zeer degelijke maar ook vrij saaie motorfietsen werden geproduceerd. Ze waren echter wel zeer onderhoudsvriendelijk en comfortabel.[bron?]

Toen met name de Japanse motorfabrikanten meer aandacht gingen besteden aan vormgeving en daarvoor zelfs Europese ontwerpers inhuurden, moest BMW deze filosofie verlaten. Bij moderne BMW-motorfietsen wordt juist veel aandacht aan de vorm gegeven, maar de toepassing van ergonomiepakketten zorgt toch voor extra comfort.