Formatie van Breda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Formatie van Breda
Lithostratigrafische eenheid
Formatie van Breda
Land Nederland
Groep Boven-Noordzee Groep
Status geldig
Facies marien
Gesteente zand en klei
Ouderdom Mioceen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Formatie van Breda of Breda Formatie (sic,[1] afkorting: BR, Duits: Breda-Formation) is een geologische formatie in de ondergrond van Nederland en aangrenzend gebied in Duitsland. De formatie bestaat uit glauconiethoudende mariene zanden en kleien, die werden gevormd tijdens het Mioceen (een tijdperk van 23 tot 5 miljoen jaar geleden). Hoewel de formatie niet zeer rijk is aan fossielen, kunnen soms botten van vissen, schelpen, beenderen of haaientanden voorkomen.

Stratigrafie[bewerken | brontekst bewerken]

De Formatie van Breda werd gevormd in de ondiepe zee die het huidige Nederland in het Mioceen bedekte. Ze ligt meestal over de kleiige Vroeg-Oligocene Formatie van Rupel of de zanden en kleien van de Laat-Oligocene Formatie van Veldhoven en is van enkele meters tot (in de Roerdalslenk) meer dan 700 meter dik. De top van de formatie is in het zuiden en oosten van Nederland een erosievlak. In het westen gaat de formatie geleidelijker over in de Pliocene Formatie van Oosterhout. In de Roerdalslenk ligt de voornamelijk Pliocene Kiezeloöliet Formatie soms boven op de Formatie van Breda.

Plaatselijk wordt de Formatie van Breda onderverdeeld in laagpakketten.

In Zeeland zijn in de Formatie van Breda fosforietknollen aangetroffen die tot 300 ppm uranium bevatten.

Het Laagpakket van Heksenberg ligt vertand met de gelijktijdig gevormde continentale bruinkoolafzettingen van de Ville Formatie.

De Formatie van Breda is in België als Formatie van Berchem, Formatie van Diest en Formatie van Bolderberg bekend.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]