Formatie van Kasterlee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Formatie van Kasterlee is een geologische formatie die voorkomt in het zuidoosten van Vlaanderen. De formatie bestaat voornamelijk uit zand uit het vroege Plioceen (Zanclien, 5,3 tot 3,6 miljoen jaar geleden).

De Formatie van Kasterlee is genoemd naar Kasterlee in de provincie Antwerpen. In het verleden werd uit de formatie zavel gewonnen.

Lithologie[bewerken]

De formatie bestaat uit grijzige mica- en glauconiethoudende fijne zanden. Deze bevatten soms lenzen van micahoudende klei. Naar boven toe nemen deze kleilenzen toe in aantal. De basis van de formatie bestaat soms uit grind en fossielfragmenten.

De formatie kan worden opgedeeld in drie leden: het Lid van Hallaar onderaan, dat bestaat uit de basisgrindlaag en glauconiethoudende zandige klei; het Lid van Beerzel dat bestaat uit homogeen grijswit zand; en de Zanden van Heist-op-den-Berg, die bestaan uit grijswit zand onderbroken met kleilenzen en kleilagen.[1]

Stratigrafie[bewerken]

De Formatie van Kasterlee werd voor het eerst benoemd door de Belgische geoloog André Hubert Dumont in 1882.

De formatie ligt meestal boven op de Laat-Miocene Formatie van Diest, waar deze afwezig is kan ze ook op de Vroeg-Miocene Formatie van Bolderberg liggen. Boven op de Formatie van Kasterlee liggen de formaties van Poederlee of Mol en in de Roerdalslenk soms de Kiezeloöliet Formatie. Waar de Formatie van Kasterlee grenst aan de formaties van Diest en Mol, die ook voornamelijk uit zand bestaan, is de grens tussen de formaties vaak moeilijk vast te stellen.

Naar het noorden en westen gaat de Formatie van Kasterlee over in de gelijktijdig gevormde mariene zanden van de Formatie van Kattendijk.