Naar inhoud springen

Formatiedans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Formatiedanswedstrijden (Aachener TSC Blau-Silber, Germany)

Een formatiedans is een stijldans in een formatie. Het formatiedansen moet worden gezien als stijdansen, alleen dan in teamverband. Een team van maximaal acht paren vormt al dansend de figuren op de dansvloer. Er zijn twee categorieën, namelijk standaard en Latin. Formatiedansen is een jurysport die ook geliefd is bij de niet dans-kenners door mede het showelement, zoals lifts dat wordt toegevoegd aan het dansen.

Formatiedansen valt in Nederland onder de danssport die georganiseerd is in de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB). Deze dansbond is officieel lid van NOC*NSF. Huidig Nederlands Kampioen en rankingkampioen (2022) in de Latindiscipline is Double V uit Hoorn met haar kür "Work it". In de standaarddiscipline zijn deze titels in handen van DSV Sway of Life met de kür "Alladin".

Huidige wedstrijd-deelnemende Nederlandse teams:

  • Double V Latin Formation
  • DSV Sway of Life Ballroom Formation
  • DSV Dance Impression

In Duitsland is het formatiedansen erg populair, het is een van de weinige landen ook waar grote sponsors "in de rij staan" voor de topteams. In landen als Nederland is het een veel kleinere sport.

Choreografie[bewerken | brontekst bewerken]

Elk team danst zijn ronde. Deze ronde duurt maximaal 6 minuten, waarvan 4,5 minuten gereserveerd zijn voor het wedstrijdonderdeel en 1,5 minuut voor een introductie (opmars) en afsluiting (afmars). Het wedstrijdonderdeel wordt beoordeeld door een jury, de op- en afmars niet. Deze dienen enkel als aandachtstrekker voor het publiek. Hierin zijn ook showfiguren zoals lifts toegestaan die in het wedstrijdonderdeel niet mogen. De paren dansen niet alleen synchroon, maar vormen daarbij figuren op de dansvloer zoals lijnen, diagonalen en cirkels. Dit alles dus in een medley van ongeveer 6 minuten.

Elke dans van de discipline moet minimaal één keer voorkomen in de ronde. Standaardteams zijn dus verplicht om minstens een Engelse wals, tango, Weense wals, slow foxtrot en quickstep te dansen. Elk Latin team moet het doen met minimaal één jive, chachacha, rumba, samba en paso doble. Alle dansen moeten soepel in elkaar overlopen en het moet één geheel vormen.

Beoordeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bij formatiewedstrijden zit de jury aan de voorkant van de vloer, bij voorkeur op de bovenste rij van de tribune. Zo hebben ze een goed overzicht over de figuren die er gedanst worden. Juryleden dienen een opleiding te volgen en een certificaat te behalen alvorens zij bevoegd zijn tot het jureren van Nederlandse wedstrijden.

Jurering van formatiedanswedstrijden gebeurt volgens onderstaande vier aandachtspunten:

  1. Maat en ritmische uitvoering. Dansen de dansers in het door de dansen en choreografie vereiste ritme. Belangrijk hierbij is dat het karakter en de specifieke eigenschappen van een dans duidelijk herkenbaar zijn.
  2. Uitvoering van de Choreografie. De precisie van figuren, lijnen in de overgangen, gelijkmatige afstanden en gebruik van de dansvloer. Figuren die tijdens een verplaatsing over de vloer van vorm veranderen vormen de hoogste moeilijkheidsgraad.
  3. Danstechnische prestatie. De kwaliteit van een beweging in een specifieke dans en het gemiddelde van de individuele danstechnische vaardigheden. Zowel voettechniek als houding zijn hierbij van belang. Hieronder vallen ook de uitvoering en moeilijkheidsgraad van round-about varianten en pivots.
  4. Overgang tussen de dansen. Bij de wisseling van het ritme, het tempo en de figuren, moet doorlopend gedanst worden.

Niet beoordeeld worden muziek, aankleding en op- en afmars. Deze elementen vormen echter een voorwaarde voor een sterke interpretatie van de dansen en zijn een belangrijk onderdeel van het 'totaalplaatje'.

Kleding[bewerken | brontekst bewerken]

Net als een individueel danspaar dragen de heren van een standaardteam een klassiek rokkostuum en de dames een mooie ballroomjurk. Bij de Latin teams varieert de wedstrijdkleding. Alle paren in een team dragen dezelfde kleding.

Deelnemende formatiedansteams in de Nederlandse competitie[bewerken | brontekst bewerken]

Latin[bewerken | brontekst bewerken]

Vereniging Team Plaats Opmerking
DSV Dance explosion Latin Formation Arnhem Gestopt sinds 2016
Double V Latin Formation Hoorn
DSV Old Forest Latin Team Oudenbosch Gestopt sinds 2016
DSV Dance Impression Latin Team Hoorn Gestopt sinds 2018
Vida Latin Latin Team Doetinchem Gestopt sinds 2008
DSV Dance East Latin Latin Team Oldenzaal Gestopt sinds 2013
Flashdance Latin Team Oosterhout Gestopt sinds 1994

Ballroom[bewerken | brontekst bewerken]

Vereniging Team Plaats Opmerking
DSV Old Forest Ballroom Team Oudenbosch Gestopt sinds 2016
DSV Dance impression Ballroom Team Hoorn Gestopt sinds 2018
DSV D-sync'd A-team Etten-Leur
Step-In-Time Formation team Grootebroek Gestopt sinds 2015
Love2Dance Ridderkerk Geen wedstrijdteam
DSV Sway of Life Ballroom Team Maren-Kessel
DSV Dance East Ballroom Team Oldenzaal Gestopt sinds 2012
DSV Moving Action Ballroom Team Waalwijk Gestopt sinds 2012
DSV Voetisch Formation Team Ballroom Team 's Hertogenbosch Gestopt sinds 2010
Dance Around Ballroom team Hoorn Gestopt sinds 2007
Vida Ballroom Team Doetinchem Gestopt sinds 2005

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Formatiedans.