Formule 1 (hotel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Formule 1
Formule 1 (hotel)
Formule 1-hotel in Jönköping (2011)
Formule 1-hotel in Jönköping (2011)
Oprichting 1974
Eigenaar Accor
Land Wereldwijd, voornamelijk Vlag van Frankrijk Frankrijk
Industrie (super) low budget hotels
Website Formule 1
Portaal  Portaalicoon   Economie

Formule 1 is een hotel-formule in de low budget tot super low budget categorie en behoort tot de internationale keten van het Franse Accor concern.

Het is net als de hotels van Etap een zogenaamd no frills hotel: een kamer, toilet, douche en eventueel een eenvoudig ontbijt. Voorzieningen als à-la-carterestaurants, roomservice en dergelijke zijn niet aanwezig.

Geschiedenis[bewerken]

De formule werd opgezet in Frankrijk en daar bevinden zich nog de meeste vestigingen, maar ook in andere landen worden ketens volgens deze formule opgezet. In 2007 waren er 373 hotels met 29.434 kamers in 14 landen.[1]

Formule[bewerken]

De formule gaat uit van kamerhuur: niet per persoon, maar per kamer: voor de prijs maakt het niet uit of er één twee of drie personen verblijven (uitgezonderd eventuele toeristenbelasting en ontbijt). De kamers zijn relatief klein en sober ingericht en doorgaans voorzien van een stapelbed voor een derde persoon of kind.[2]

De kamers hebben in de meeste Europese vestigingen geen toilet of douche per kamer, maar per aantal gasten op de gang. Wel zijn de meeste kamers voorzien van een wastafel. Overige voorzieningen in de kamer zijn tv.

Receptie[bewerken]

De receptie is niet de hele dag bemand. Buiten deze uren is er een selfservice machine in de buitenmuur of tussenhal beschikbaar waar met een creditcard ingecheckt kan worden.[3]

Maaltijden[bewerken]

Hoewel niet inbegrepen bij de kamerprijs is er een ontbijtmogelijkheid. De samenstelling van het ontbijt verschilt van land tot land.

Formule 1 biedt geen diner-faciliteiten. Soms is er in de directe omgeving, of hetzelfde gebouw, een Ibis Hotel. In dat geval kunnen gasten van Formule 1 daar tegen een gereduceerd tarief eten.

Voorbeelden van Formule 1-hotels[bewerken]

België[bewerken]

Er zijn vijf Formule 1-hotels in België: Brussels Airport, Charleroi, Gent, Luik en Namen

Nederland[bewerken]

De enige Formule 1-hotels in Nederland zijn inmiddels gesloten. In het verleden waren ze nog in Kerkrade, Zaandam en Waalwijk.

Externe link[bewerken]