Foro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Foro
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Eoceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Musophagiformes (Toerako's)
Geslacht
Foro
Olson, 1992
Typesoort
Foro panarium
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Foro is een geslacht van uitgestorven toerako-achtigen uit het Vroeg- tot Midden-Eoceen, rond de grens tussen het Ypresien en het Lutetien, zo'n 48 miljoen jaar geleden, van Noord-Amerika.

Fossiele vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Foro werd in 1992 beschreven op basis van een fossiel uit de Green River-formatie in de Verenigde Staten.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Foro was een op de grond levende herbivoor van 22-24 centimeter groot, vergelijkbaar met het formaat van een renkoekoek. De vogel had een grote kop, een lange nek, een gedrongen lichaam, lange poten en vrij zwakke vleugels.

Verwantschap[bewerken | brontekst bewerken]

Foro is de oudst bekende toerako-achtige. Tegenwoordig komen toerako's alleen in Afrika voor, maar door het warme klimaat met uitgestrekte bossen in het Vroeg-Eoceen kwamen diverse tropische vogelgroepen destijds ook in Noord-Amerika en Europa voor.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De taxonomische verwantschap van Foro panarium blijft onduidelijk. Soms wordt hij in een aparte familie Foratidae geplaatst. Hij werd beschouwd als mogelijk verwant aan koekoeken, toerako's en/of de raadselachtige hoatzin van de Amazone. Een fylogenetische analyse uitgevoerd door Field & Hsiang (2018) gaf aan dat Foro panarium een stamtoerako was.