Fort Amsterdam (Curaçao)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fort Amsterdam

Fort Amsterdam, of kortweg "Forti", is de regeringszetel van het land Curaçao en staat in de wijk Punda van Willemstad op Curaçao.

Het fort ligt op een strategisch punt, op een landtong ten zuidoosten van de Sint Annabaai, aan de ingang van de haven. Het is het grootste van de acht forten die op het eiland te vinden zijn.

Vóór oktober 2010 diende het bouwwerk als zetel van de regering van de Nederlandse Antillen. Verder zijn binnen het fort de gouverneurswoning en een kerk te bezichtigen. Het fort staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De kerk binnen de fortmuren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Curaçao in 1634 in handen kwam van de West-Indische Compagnie (WIC), werd besloten tot de bouw van het fort. De bouw werd uitgevoerd onder leiding van admiraal Johan van Walbeek in de periode 1635 - 1636. Het gebouw zou niet alleen dienstdoen als verdedigingswerk, maar ook als plaatselijk hoofdkantoor voor de WIC.

Overigens is er ook op Sint Eustatius een Fort Amsterdam. Dat dateert uit de late zeventiende eeuw en wordt ook vaak Waterfort genoemd. Het ligt aan het noordeinde van de rede van Oranjestad.

Overval[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 juni 1929 werd het fort overvallen en geplunderd door de Venezolaanse revolutionair Rafael Simón Urbina. Met de buitgemaakte wapens en de gouvernementskas vertrok Urbina naar Venezuela om tegen de regering te strijden. De overval was mogelijk door de slechte staat van de beveiliging, wat Nederland in verlegenheid bracht. Nederland stuurde vervolgens marineschepen en mariniers om voortaan de Antilliaanse defensie te verzorgen.