Fort Amsterdam (Ghana)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Fort Amsterdam
Historische tekening van het fort
Historische tekening van het fort
Land Ghana
Nederlands tussen 1665 - 1811
Verworven door Michiel de Ruyter
Veroverd op Verenigd Koninkrijk
Afgestaan aan Anomabu
Bezetting onbekend.
Handelsdoel slavenhandel
Plattegrond voor Fort Amsterdam te Cormantijn[1]

Amsterdam (Engels: Cormantine) was een Engels en Nederlands fort gelegen aan de Goudkust in Ghana. In 1598 hadden Nederlandse handelaren hier al een factorij gehad, die ze na enkele jaren weer verlieten.

In 1631 hadden de Britten het fort Cormantine gesticht voor de handel met inheemse volkeren. De naam kwam van het dorp Kormantse, in de nabijheid. In 1665 is het fort onder bevel van vice-admiraal Michiel de Ruyter veroverd ter compensatie van Nederlandse forten die een jaar eerder door de Engelsen waren ingenomen. Zo kwam het in handen van de WIC die het herdoopte in fort Amsterdam.

Aanvankelijk was goud het doel van de handelspost geweest. Dat werd geruild tegen drank, tabak en geweren. Later was de slavenhandel het oogmerk. De "Kormantijnen", zoals ze werden genoemd, waren gekocht van de Ashanti, werden ingesloten in het fort en vervolgens verscheept naar Jamaica en Suriname. Zo vonden tussen de 10 en de 20 miljoen Afrikanen hun weg naar Amerika.

In 1782 werd het fort weer Brits, waarna de Nederlanders het in 1785 wel weer terug veroverden. In 1811 kwam er een Afrikaans leger uit Anomabu dat de Nederlanders verjoeg en het fort vernietigde.

Tegenwoordig zijn er slechts enkele ruïnes over die herinneren aan het voormalige fort uit de 17e eeuw.

Zie ook[bewerken]

Het tegenwoordige fort