Fort Charlottenlund

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fort Charlottenlund
Zicht over het fortterrein met houwitsers en kampeerders
Locatie Kopenhagen, Denemarken
Algemeen
Huidige functie camping
Gebouwd in 1883-1886

Fort Charlottenlund is een fort in Denemarken. Het fort werd gebouwd in de jaren 1883-86 als een kustbatterij en was onderdeel van de verdedigingslinie rondom de hoofdstad, de Stelling van Kopenhagen.

Het fort ligt zo’n 6 kilometer ten noorden van het Kastellet in Kopenhagen. Oorspronkelijk was het fort niet meer dan een versterking met aarden wallen, maar bij de modernisering tussen 1910 en 1912 werd het een kustfort. De bewapening bestond uit 12 houwitsers M.1910 met een kaliber van 29 centimeter en twee 120mm-snelvuurkanonnen.[1] De houwitsers staan opgesteld in drie batterijen van vier stuks.

In 1932 verliet defensie het terrein en verviel de functie als verdedigingswerk.[1] Tegenwoordig is het een camping. De 12 houwitsers staan nog steeds in hun oorspronkelijke positie en zijn te bekijken. Van Fort Charlottenlund zijn twee andere forten te zien, Fort Flak en Fort Middelgrund die beiden voor de kust in de Sont liggen. Met Fort Middelgrund verdedigde Fort Charlottenlund de noordelijke zeeweg tot de haven van de hoofdstad.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Charlottenlund Fort van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.