Fort Conde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Fort Conde in Mobile (Alabama), 150 South Royal Street, is een reconstrcutie op schaal 4/5 scale van een deel van het originele Franse Fort Condé op deze plaats, ook bekend als Fort Carlota en Fort Charlotte. Mobile werd gesticht door Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville, in 1702 als "Fort Louis de la Mobile"' aan de Blufrivier op 27 mijl (43 km) van de monding .

Nadat een overstroming van de Mobilerivier het fort beschadigd had, werd Mobile in 1711 naar zijn huidige locatie verplaatst. Er werd een tijdelijk houten fort gebouwd, eveneens "Fort Louis" genoemd. In 1723 begon de bouw van een nieuw stenen fort met stenen fundering en "Fort Condé" genoemd, ter ere van de broer van koning Lodewijk XIV van Frankrijk. Fort Condé beschermde Mobile en zijn bevolking gedurende bijna 100 jaar, van 1723 tot 1820. Het fort werd door de Fransen gebouwd als bescherming tegen de Britse of Spaanse aanvallen op de strategische locatie van Mobile en zijn baai, als haven in de Golf van Mexico, in het oosten van Frans Louisiana. Het strategisch belang van Mobile en Fort Condé was groot: het fort beveiligde de toegang tot de strategisch belangrijke streek tussen de Mississippi en de Atlantische kolonies langs de Alabama en de Tombigbee.

Tussen 1763 en 1780 was Engeland in het bezit van het gebied en Fort Condé werd Fort Charlotte genoemd, in ere van de echtgenote van Koning George III van Engeland. In 1780 vond de Slag bij Fort Charlotte plaats, waardoor de Britten het fort moesten verlaten. Van 1780 tot 1813 heerste Spanje over het gebied en werd het fort "Fort Carlota" genoemd. In 1813 werd Mobile door de Verenigde Staten bezet en het fort werd opnieuw Fort Charlotte genoemd.

In 1820 gaf het Congres de toelating om het fort te verkopen en te verhuizen omdat het niet langer nodig was voor de verdediging. Tegen 1823 waren alle bovengrondse resten van het fort van Mobile weg en bleven slechts de ondergrondse structuren over.

Kaart van "Mobille" uit 1725, met Fort Condé in de vorm van een 7-puntige ster langs de Mobilerivier.