Fort Giromagny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fort Giromagny
Binnen in de dubbele Caponnière van het fort

Het Fort Giromagny, ook bekend als Fort Dorsner, werd gebouwd tussen 1875 en 1879. Het fort vormt het zuidelijke einde van de courtine van de Haute Moselle-regio, aangrenzend aan de gefortificeerde regio van Belfort. De Haute Moselle-verdedigingswerken vormen een schakel tussen de gefortificeerde kampementen Épinal en Belfort. Het fort kijkt uit op de belangrijkste wegen naar het noordoosten van Belfort, die een kruispunt bij Giromagny vormen.

Het fort werd gebouwd als onderdeel van het Franse Sere de Rivières systeem van forten om Frankrijk te verdedigen tegen een herhaling van de Pruisische invasie van de Frans-Duitse Oorlog. Het fort was een van de sterkst bewapende forten in het noordoosten in de late 19e en vroege 20e eeuw. Het ontving de eerste draaibare gepantserde geschuttorens die werden geïnstalleerd in een fortificatie in Frankrijk[1].

Het fort bevindt zich op het grondgebied van de gemeenten Auxelles-Bas en Giromagny. De officiële naam van het fort, Fort Dorsner, herdenkt generaal Jean Philippe Raymond Dorsner die vocht in de napoleontische oorlogen[1].

Zie de categorie Fort de Giromagny van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.