Fort Jesus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fort Jesus
Werelderfgoed cultuur
Fort JesusMombasa.jpg
Land Vlag van Kenia Kenia
Coördinaten 4° 4′ ZB, 39° 41′ OL
UNESCO-regio Afrika
Criteria ii, v
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1295
Inschrijving 2011 (35e sessie)
Kaart
Fort Jesus (Kenia)
Fort Jesus
UNESCO-werelderfgoedlijst
Binnen de muren

Fort Jesus staat aan de kust van Mombasa-eiland, het centrum van de Keniaanse havenstad Mombasa. Het is daar een belangrijke toeristische attractie. In 2011 werd Fort Jesus door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Geschiedenis[bewerken]

Fort Jesus werd in 1593 gebouwd in opdracht van Koning Filips I van Portugal (Filips II van Spanje), die op de oostkust van Afrika een reeks steunpunten bouwde om de Portugese belangen in de Indische Oceaan te beschermen tegen de Ottomanen. Tot 1698 zou het, met onderbrekingen, in Portugese handen blijven, tot de Omanieten het definitief veroverden. Naast zijn militaire functie deed het fort dienst als slavenhuis, gevangenis, en in 1958 werd het uiteindelijk een museum. Momenteel[wanneer?] wordt het fort beheerd door de National Museums of Kenya. Het fort is ontworpen door de Italiaanse architect Giovanni Battista Cairato, die hoofdarchitect was van Portugees Oost-Indië. De bouw van het fort verliep moeizaam, vanwege de harde koraalsteen waarin de vestingwerken moesten worden uitgehakt.

Naamgeving[bewerken]

De Portugese expansie in de Indische Oceaan verliep onder de vlag van de Jezuïeten-orde. Boven de ingang van Fort Jesus is het monogram van de Jezuïeten nog steeds zichtbaar, net zoals de gedenksteen waarin de stichting van het fort onder de naam van Fort Jesus wordt vermeld. Volgens een andere lezing zou de naam zijn afgeleid van Isa Bin Tarif, de Sultan van Oman, die Mombasa in 1837 wist te veroveren op een rivaliserende Omanitische familie.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Het fort huist een klein museum, waarin een aantal archeologische vondsten en gebruiksvoorwerpen zijn te bezichtigen. Fort Jesus is voor de meeste toeristen het startpunt van een excursie in het oude stadsgedeelte van Mombasa.

Museale diensten[bewerken]

Aan Fort Jesus is een bibliotheek verbonden, die gehuisvest is in de Old Law Courts, naast het Fort. Hier is ook de archeologische dienst van de National Museums of Kenya - afdeling Kust, gevestigd.

Museumvereniging[bewerken]

De Friends of Fort Jesus is de museumvereniging van Fort Jesus. De vereniging organiseert regelmatig historische lezingen en excursies langs de Kust.