Fort Loncin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fort Loncin
Dessus du fort et sa nécropole.JPG
Locatie Loncin, België
Algemeen
Bouwmateriaal ongewapend beton
Huidige functie museum en monument
Gebouwd in 1881-1884
Gebeurtenissen Op 15 augustus 1914 werd een munitiekamer geraakt door een granaat van een Dikke Bertha houwitser.
Website (fr) Fort Loncin
Ingang van het fort
Ingang van het fort

Fort Loncin was een fort nabij het Belgische dorp Loncin. Het was een van de 12 forten van de ring van forten rond Luik. Het werd in 1888 naar plannen van generaal Henri Alexis Brialmont gebouwd. De forten werden opgetrokken uit ongewapend beton, aangemaakt met grote rolkeien uit de Ourthe.

Vorm en locatie[bewerken]

De vorm van het fort is een gelijkbenige driehoek met een oppervlakte van 0,01 km², die omgeven wordt door droge grachten van 10 meter diep en 15 meter breed. Het fort bevindt zich ongeveer 7 km ten westen van de binnenstad van Luik aan de uitvalsweg in de richting van Brussel. De bezetting van het fort bestond uit 500 artilleristen en 80 infanteristen.

De bewapening van het fort[bewerken]

Een van de vernielde houwitsers
  • Twee houwitsers met kaliber 210 mm, elk onder een gepantserde koepel
  • Twee kanonnen met kaliber 150 mm, samen onder een gepantserde koepel
  • Vier kanonnen met kaliber 120 mm, in twee paren onder gepantserde koepel
  • Vier kanonnen met kaliber 57 mm, elk onder een gepantserde koepel
  • Dertien snelvuurkanonnen met kaliber 57 mm

De Eerste Wereldoorlog[bewerken]

Het vernietigde fort

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werden de forten rond Luik als “onneembaar” beschouwd. Door voor de Duitse aanvallers gelukkige omstandigheden, kon de binnenstad al op 5 augustus 1914 ingenomen worden. De forten bleven echter in Belgische handen.

De forten waren nooit aangepast aan de nieuwste artillerieontwikkelingen: mortieren met een kaliber van 42 cm. Desondanks hadden de Duitsers deze Dikke Bertha's bij de begindagen van de Eerste Wereldoorlog niet meegenomen naar Luik, omdat men niet op veel tegenstand rekende en de verwachting was dat de forten onder beschieting met 21 cm artillerie, gevolgd door een infanteriebestorming, geen stand zouden houden. Het 21 cm geschut bleek echter weinig uitwerking te hebben: bij het begin van de beschieting verlieten de Belgen de stellingen, om bij het einde weer tevoorschijn te komen en de aanstormende infanterie neer te maaien. De verliezen aan Duitse zijde beliepen in de duizenden.

Alsnog werden de Dikke Bertha's naar Luik gestuurd, die na enkele dagen daar aankwamen. Op 15 augustus 1914 raakte een 42 cm granaat de munitiekamer van het fort. Het fort ontplofte en 350 Belgische soldaten waren op slag dood. Hiermee kwam de strijd om de forten rond Luik ten einde. Generaal Gerard Leman die zich in dit fort bevond, raakte bewusteloos door de ontploffing, maar overleefde het wel. Hij werd door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. De Belgische troepen in Luik konden uiteindelijk tien dagen stand houden.

De gevolgen voor de Belgische bouw van forten[bewerken]

De oorzaak voor de snelle val van het fort lag ten eerste aan het feit, dat de munitiekamer te dicht aan de oppervlakte lag. Verder was het beton dat men gebruikte ongewapend. Beide zaken werden herzien bij de Belgische forten die na de Eerste Wereldoorlog werden gebouwd.

Fort Loncin heden[bewerken]

De positie van het fort in de fortengordel.

Na de Eerste Wereldoorlog werd het fort niet herbouwd. Het fort werd (of beter: bleef) de begraafplaats voor de soldaten die omkwamen bij de explosie. Dit onder andere vanwege het feit dat er zich in het fort waarschijnlijk nog enkele tonnen aan munitie bevinden. In 2007 haalde men 3500 obussen van onder het puin. Omdat men het nooit heeft aangedurfd de granaten en het kruit op te ruimen, besloot men het hele complex in een groot graf te veranderen. Ter nagedachtenis werd er een monument bij het fort gebouwd. Bij recente opgravingswerken ontdekte men 25 lijken van gesneuvelde soldaten, waarvan er 4 konden worden geïdentificeerd. Deze werden bijgezet in de crypte van het fort.

Door toedoen van het Waalse Gewest geraakt dit fort langzaam aan ontsloten. Bij een bezoek kan men een digitale audiogids meekrijgen. Elke vijftien minuten weerklinkt er een simulatie van de explosie van het fort na de destijds noodlottige inslag van een 420 mm granaat.

Externe links[bewerken]