Fort Rotterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Binnenplaats van het fort

Fort Rotterdam is een zeventiende-eeuws fort gelegen in Makassar, op het eiland Celebes in Indonesië.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk bouwde Raja Tunipalangga hier in 1545 een verdedigingswerk in de vorm van een aarden omwalling met de naam Makassar. In 1634 werd de aarden omwalling verstevigd door stenen muren in opdracht van sultan Alauddin. Door de Nederlandse admiraal Cornelis Speelman werd het fort in 1667 op Gowa veroverd en werd het fort hernoemd naar de geboorteplaats van Speelman, Rotterdam. Zes jaar later werd begonnen om het fort te verstevigen met zeven meter hoge en twee meter dikke muren. Daarnaast werden er op de binnenplaats huizen in Hollandse stijl en een kerk gebouwd.

Na 1937 werd het fort niet meer als verdedigingswerk gebruikt, maar kreeg het andere functies en tijdens de Japanse bezetting werd het kort gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. In de jaren zeventig is het fort grootscheeps gerestaureerd.

Fort[bewerken]

Het fort bestaat uit vijf bastions, waarvan vier op iedere hoek en een bij de ingang. Binnenin het fort staan elf gebouwen die door de Nederlanders zijn gebouwd en twee die door de Japanners gebouwd zijn. Het oudste gebouw stamt uit 1686 en wordt het Speelman's huis genoemd, naar de Nederlandse admiraal die in 1684 in Batavia overleed. Hoewel Speelman nooit in dit huis heeft gewoond, hebben wel de gouverneurs van Celebes tot halverwege de negentiende eeuw in dit gebouw gewoond. Momenteel is er een museum gevestigd in het gebouw. Overige gebouwen op het complex werden gebruikt voor het onderbrengen van manschappen en officieren, het vasthouden van gevangenen en opslag van goederen uit Oost-Indonesië. De gevangenis was gevestigd in de zuidwestelijke bastion. In deze gevangenis werd prins Diponegoro, leider van de opstandelingen tijdens de Java-oorlog, vastgezet, waar hij in 1855 overleed.

Portal.svg Portaal KNIL