Fort van Bornem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Fort van Bornem
Fort van Bornem
Fort van Bornem
Stelling van Antwerpen
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Antwerpen, Oost-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, particulieren
Site code (Europees) BE2100045
Fort Bornem - panoramio.jpg

Het Fort van Bornem maakt deel uit van de derde fortengordel rond Antwerpen. Dit betonnen pantserfort is het enige waarvan het tracé als een onregelmatige vierhoek gebouwd is, ook wel een “pseudo-gebastioneerd front” genaamd. De reden van deze afwijkende en unieke vorm is ten dele te wijten aan de ligging ten opzichte van de Schelde.

De aanvang van de bouwwerken vatte plaats in 1908 doch bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was het fort nog lang niet afgewerkt. Het fort is tijdens de belegering van zware artillerieaanvallen gespaard gebleven. Gedurende het Interbellum is het fort ingericht als infanteriesteunpunt, te verdedigen door een mitrailleur compagnie. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog vervulde het fort, na zijn snelle inname, vooral een logistieke taak.

Begin jaren 60 gaat het fort van militaire naar privé-handen. De privé-eigenaars dopen het prompt om tot vissersparadijs, een functie die het tot op heden nog steeds vervuld. Hierbij was vooral de walgracht van het grootste belang. Dit manifesteerde zich in een snel verval van het Fort. Wildgroei, insijpeling van hemelwater en verstopping van afvoeren hebben het in zijn huidige erbarmelijke staat gebracht. Enkele honderden vleermuizen vinden er hun slaapplekje in winter.

De huidige eigenaars zijn bereid om samen met Studiegroep Fort Bornem vzw te trachten een deel van deze geschiedenis weer toegankelijk te maken voor het publiek.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]