Fortepiano (instrument)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Replica van een fortepiano

Fortepiano (ook pianoforte genoemd) is de aanduiding van de vroege versies van de piano uit de 18e eeuw en vroege 19e eeuw. In tegenstelling tot de voor de ontwikkeling van de piano gebruikelijke spinet en klavecimbel kon op een fortepiano zowel hard (forte) als zacht (piano) gespeeld worden. De klankkleur van de fortepiano verschilt van die van de moderne piano: op de pianoforte klonken de hoge noten tingelend en de lage noten eerder zoemend. Bij de piano is de klankkleur bij hoge en lage noten ongeveer gelijk.

De fortepiano werd een van de eerste keren ten gehore gebracht in Londen. Deze concerten waren geschreven door Johann Christian Bach, de jongste zoon van Johann Sebastian Bach. De concerten veroorzaakten grote beroering in die tijd.

De fortepiano is het instrument waarop grote componisten zoals Mozart, Haydn en de vroege Beethoven hun werken componeerden.

Muziekwerken die voor dit instrument geschreven zijn, worden tegenwoordig voornamelijk op piano uitgevoerd, maar met name in het kader van de authentieke uitvoeringspraktijk worden originele fortepiano's, of replica's ervan, nog regelmatig bespeeld. Een bekende hedendaagse bouwer is Chris Maene.

De verschillen tussen de klavecimbel, de pianoforte en de piano.[bewerken | brontekst bewerken]

  • De klavecimbel is een tokkelinstrument. De tonen hebben dus geen dynamiek. De pianoforte en de piano hebben beide hamertjes en zodoende ook dynamische klanken.
  • De klavecimbel heeft vier octaven, de pianoforte vier tot maximaal zes en een moderne piano zeven.
  • Een moderne piano bevat metalen onderdelen, met name is het frame van metaal. De pianoforte en het klavecimbel zijn geheel van hout gemaakt. De spanning op de snaren kan daarom niet zo hoog zijn. De snaren zijn dan ook dunner.[1]
  • De hamertjes van de pianoforte zijn bedekt met leer, die van de piano met vilt. De hamertjes zijn ook veel lichter; 1-2 gram, terwijl de hamertjes van een moderne vleugel 8-10 gram wegen.[1]
  • De pedalen van de pianoforte worden meestal met de knieën bediend, die van de piano met de voeten.

Merken[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele merken Fortepiano zijn:

Zie de categorie Fortepiano van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.