Fortuna Sittard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fortuna Sittard
Naam Fortuna Sittard
Bijnaam FSC
Fortuna Zitterd
Opgericht 1 juli 1968
Plaats Sittard
Stadion Fortuna Sittard Stadion
Capaciteit 12.511
Voorzitter Vlag van Turkije Işıtan Gün
Eigenaar Vlag van Turkije Işıtan Gün
Technisch directeur Vlag van Turkije Mustafa Aztopal
Trainer Vlag van Portugal Cláudio Braga (a.i.)
Begroting € 2,44 miljoen
Competitie Eerste divisie
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Fortuna Sittard is een Nederlandse betaaldvoetbalclub uit de gemeente Sittard-Geleen die op 1 juli 1968 na een fusie werd opgericht. Sinds het seizoen 2002/03 komt de fusieclub uit in de Eerste Divisie. Fortuna Sittard werd in haar bestaan onder meer kampioen van de Eerste divisie en won tweemaal de KNVB beker. De thuisbasis is het Fortuna Sittard Stadion, met een capaciteit van 12.511 zitplaatsen (waarvan 800 zitplaatsen voor de bezoekende club, welke kan worden uitgebreid naar 1100 zitplaatsen door het openen van het buffervak)

Geschiedenis[bewerken]

Fusie[bewerken]

De club is ontstaan na een fusie tussen RKSV Sittardia uit Sittard en Fortuna '54 uit Geleen op 1 juli 1968, aanvankelijk onder de naam Fortuna-Sittardia Combinatie, vaak afgekort als FSC. Sittardia ontstond al tweemaal eerder uit een fusie en na de oprichting in 1955 speelde het in veertien jaar in alle vier de hoogste klassen van het Nederlandse voetbal. Fortuna '54 behaalde in datzelfde tijdsbestek met twaalf seizoenen op het hoogste niveau en twee gewonnen KNVB-Bekers betere resultaten. Nadat de club sinds 1956 in de Eredivisie uitkwam eindigde Fortuna zelfs achter elkaar op de tweede, vierde en derde plaats. Echter degradeerden beide clubs in 1968 uit de Eredivisie. Door financiële problemen besloten de clubs over te gaan tot een fusie. Doordat Xerxes/DHC werd opgeheven mocht de nieuwe club actief blijven op het hoogste niveau. Het volgende seizoen eindigde de club echter op de laatste plaats en degradeerde alsnog.

Eerste Divisie[bewerken]

Na enkele grijze jaren leek Fortuna in 1979 hard op weg naar promotie, maar na een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Groningen op de laatste speeldag kwam men hiervoor een punt te kort. Drie seizoenen later was het wel raak. Na een 3-1 overwinning op SC Heracles keerde Fortuna terug op het hoogste niveau.

Beste jaren[bewerken]

In de jaren die volgden eindigde Fortuna meermaals in het 'linkerrijtje'. In het tweede seizoen bereikte de club de KNVB-bekerfinale. In 1985 drong de club onder leiding van Bert Jacobs door tot de kwartfinale van de Europacup II. Na vier seizoenen telkens een lagere eindklassering met een zestiende plaats in 1993 degradeerde de Fortuna na elf jaar uit de Eredivisie. Na een tegenvallende tiende plek werd Fortuna in 1995 kampioen onder leiding van Pim Verbeek en keerde zo terug in de Eredivisie. In 1998 eindigde Fortuna voor de derde keer in haar historie op de zevende plaats, de hoogste eindklassering ooit voor de club uit Limburg. In 1999 speelde de club in de halve finale van het bekertoernooi tegen PSV in Eindhoven en won daar met 1-3. De finale werd uiteindelijk met 2-0 verloren van Ajax. Na deze seizoenen eindigde Fortuna elk jaar iets lager met een degradatie in 2002 tot gevolg.

Financiële problemen[bewerken]

Sindsdien heeft Fortuna nooit meer meegedaan in op het hoogste niveau. De club eindigde in de vijftien jaar die volgden liefs dertien keer in het rechterrijtje, waarvan twaalf keer onderin. Al meermaals kwam men in financiële problemen en leek een faillissement onafwendbaar. Allereerst in de periode 2000 tot aan 2005. Men zat destijds met een half afgebouwd stadion en een schuld van 24 miljoen. Eind 2005 waren deze problemen grotendeels opgelost.

Maar de problemen waren nog niet voorbij. Op 3 februari 2009 besloot men, na jaren overleg, dat men vanaf het seizoen 2009/10 zou overgaan tot een fusie naar Sporting Limburg.[1] Ditmaal met een andere betaaldvoetbalclub uit Limburg, namelijk aartsrivaal Roda JC. Na enkele maanden ging deze fusie toch niet door.

Om de proflicentie te kunnen behouden, moest Fortuna van de KNVB zijn schulden wegwerken. De stichting "Trots op Fortuna" slaagde erin om de schuld terug te brengen van 5,3 miljoen euro naar 6 à 7 ton. De club wilde proberen om via een vriendschappelijke wedstrijd eind mei 2009 tegen de Duitse topclub FC Bayern München de laatste schuld weg te werken. Dit bleek niet voldoende voor de beroepscommissie licentiezaken om het besluit van de KNVB, om de proflicentie in te trekken, te herzien. De KNVB maakte op 19 mei 2009 bekend dat de proflicentie per 30 juni zou worden ingetrokken. De club kon niet meer in beroep gaan bij de KNVB. De mogelijkheid bestond wel om bij de burgerrechter de door de KNVB gevolgde procedure te laten toetsen.[2][3] De club meldde op haar site het volgende: "Fortuna Sittard heeft met verbazing kennis genomen van het bericht en beraadt zich op dit moment dan ook over de te nemen juridische stappen om het genomen besluit ongedaan te maken. De positieve ontwikkelingen van de laatste weken op het gebied van de sponsorinkomsten voor het komende seizoen, de groei van het aantal seizoenkaarthouders én de vlotlopende afwikkeling van de schuldsanering hebben het bestuur namelijk overtuigd van de levensvatbaarheid van de club." De wedstrijd tegen Bayern München ging gewoon door.

Twee dagen na het besluit van de KNVB maakte Fortuna bekend dat het een kort geding aanspande tegen de KNVB om zo alsnog te kunnen deelnemen aan de Eerste Divisie in het seizoen 2009/10.[4] Op 17 juni 2009 werd bekend dat Fortuna Sittard het kort geding gewonnen heeft. Om deze reden behoudt Fortuna Sittard (vooralsnog) zijn proflicentie en mag gewoon deelnemen aan het seizoen 2009/10. Blijft de KNVB in gebreke, dan moet deze een dwangsom van € 100.000,- per wedstrijd betalen, met een maximum van € 2 mln.[5] Volgens de rechter kleefden er zowel bezwaren aan het besluit van de licentiecommissie als de beroepscommissie van de KNVB. De KNVB overwoog om beroep aan te tekenen, maar maakte op 24 juni 2009 bekend zich neer te leggen bij de uitspraak. In november 2010 maakte de KNVB bekend dat Fortuna Sittard van categorie 1 naar categorie 2 werd overgeheveld. Dit betekent dat de club haar schulden grotendeels heeft ingelost en voorlopig gegarandeerd blijft van een proflicentie.

In oktober 2012 werd er bekendgemaakt dat Fortuna Sittard dringend een nieuwe sponsor nodig had. Vanuit de club werd er naar buiten gecommuniceerd dat er nog 200 euro op de rekening stond en dat een faillissement dreigde als er niet in zeer korte periode een nieuwe sponsor wordt gevonden. Met moeite kon het seizoen uitgespeeld worden.

In 2013 eindigde Fortuna zevende en mocht zo deelnemen aan de nacompetitie. Echter verloor de club in de eerste ronde van De Graafschap. In het jaar erna eindigde Fortuna op de achtste plek, ook ditmaal kwam het in de nacompetitie niet langs De Graafschap. In 2015 eindigde de club voorlaatste.

Overname[bewerken]

Na weer in financiële problemen te zijn geraakt in 2016 werd de club overgenomen door een Turkse investeerder. De heer Işıtan Gün is onder meer werkzaam geweest als Chief Operating Officer (COO) bij Galatasaray.[6] Het seizoen 2016/17 begon dramatisch maar na een trainerswissel en enkele versterkingen van onder andere de Turkse topclub Galatasaray weet de club zich veilig te spelen. Op 27 december 2016 werd Sunday Oliseh aangesteld als trainer van Fortuna Sittard. Sunday Oliseh zette twee nieuwe clubrecords; 8 thuisoverwinningen op rij en de grootste uitoverwinning in de clubhistorie, 0-6 bij Telstar. Op 23 december 2017 werd een periode titel binnengehaald, na een 3-1 overwinning op Jong FC Utrecht. Op 14 februari 2018 werd Oliseh op non-actief gesteld naar aanleiding van het herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende langere periode door de trainer jegens meerdere personen in de organisatie, aldus een statement op de clubsite.[7]

Erelijst[bewerken]

1995
1957, 1964
1957
1954

Europese wedstrijden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Deelnemers UEFA-toernooien Nederland
1rightarrow blue.svg Zie ook Deelnemers International Football Cup & Intertoto Cup Nederland

#Q = #voorronde, #R = #ronde, Groep = groepsfase, 1/8 = achtste finale, 1/4 = kwartfinale, PUC = punten UEFA coëfficiënten

Fortuna '54 in Europa[bewerken]

Seizoen Competitie Ronde Land Club Score PUC
1964/65 Europacup II 1R Vlag van Italië AC Torino 1-3, 2-2 1.0
1965/66 International Football Cup Groep Vlag van Duitsland FC Kaiserslautern 2-0, 1-2 0.0
Vlag van Zweden Djurgårdens IF 3-0, 1-0
Vlag van Zwitserland Grasshopper-Club Zürich 2-1, 1-0
1/4 Vlag van Zwitserland FC Lugano 1-1, 0-1

Fortuna Sittard in Europa[bewerken]

Seizoen Competitie Ronde Land Club Score PUC
1984/85 Europacup II 1R Vlag van Denemarken KB Kopenhagen 0-0, 3-0 6.0
1/8 Vlag van Polen Wisła Kraków 1-2, 2-0
1/4 Vlag van Engeland Everton FC 0-3, 0-2
1998 Intertoto Cup 3R Vlag van Oekraïne FC Vorskla Poltava 3-0, 2-2 0.0
1/2 Vlag van Oostenrijk SV Austria Salzburg 2-1, 1-3
Totaal aantal behaalde punten voor UEFA coëfficiënten: 7.0

Stadion[bewerken]

Tot 1999 was stadion De Baandert de thuisbasis van de club. Sinds de opening tegen de Duitse topclub FC Schalke 04 in 1999 speelt Fortuna zijn wedstrijden in het Fortuna Sittard Stadion, dat een capaciteit heeft van 10.300 zitplaatsen. In het stadion bevinden zich ook vergaderzalen waarin zakelijke bijeenkomsten, recepties, feesten en diners plaatsvinden. Een etage daarboven is de plek voor de sponsoren van de club. Op de derde etage staan luxe ingerichte business units. In 2011 zijn voor het eerst sinds de bouw ontwikkelingen ontstaan rond het stadion en de afbouw hiervan; deze ontwikkelingen begonnen met de realisatie van Sportzone Limburg. Aan de noordwestelijke zijde van het stadion werd in 2013 het complex geopend van Fitland XL; hierin zijn diverse onderwijsinstellingen en sportfaciliteiten gevestigd. In 2013 is ook begonnen met de afbouw van het stadion zelf met de bouw van een sporthotel in de noordoostelijke vleugel. Door de degradatie in 2002 werd het voor Fortuna Sittard steeds moeilijker de lasten van het nieuwe stadion te dragen. Hierom is het stadion sinds 2005 geen eigendom meer van de voetbalclub, maar van projectontwikkelaar Ofermans-Joosten.

Vrouwenvoetbal[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fortuna '54 (vrouwenvoetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In juni 2012 startte men onder dezelfde naam 'Fortuna Sittard' maar onder een andere organisatie met een vrouwenelftal. De club kon het elftal van RKTSV, de kersverse kampioen van de nieuwe Topklasse, overnemen omdat voor de amateurclub de (reis)kosten te hoog werden. De vaste thuisbasis van het vrouwenteam was het Sportpark Burgemeester Smeets van SVM. Sinds het seizoen 2015/2016 speelt dit vrouwenelftal niet meer als Fortuna Sittard maar als diens illustere voorganger Fortuna'54. Het maakt hierdoor nu ook qua naam geen onderdeel meer uit van de club Fortuna Sittard. De nieuwe thuishaven is Sportcomplex Sanderbout. Sinds juli 2016 is dhr. Chris Smeets aangetrokken als Technisch Manager. Sandra Swinkels is inmiddels met ingang van seizoen 2016-2017 de nieuwe hoofdcoach.[8]

Eerste elftal[bewerken]

Selectie[bewerken]

Nr. Nat. Naam FOR Sinds Contract Vorige club
Keepers
1 Vlag van Portugal Miguel Santos 2017 2018 Vlag van Engeland Port Vale FC
21 Vlag van Turkije Aykut Özer 2017 2018 Vlag van Turkije Karabükspor
31 Vlag van Nederland Job van de Walle 2016 2018
Verdedigers
2 Vlag van Duitsland Christopher Braun 2016 2019 Vlag van Duitsland Wattenscheid 09
3 Vlag van Nederland Perr Schuurs 2016 2019
4 Vlag van Nederland Kai Heerings 2017 2019 Vlag van Duitsland FC 08 Homburg
5 Vlag van België Marco Ospitalieri 2015 2019 Vlag van Nederland MVV Maastricht
6 Vlag van Nederland Wessel Dammers 2017 2020 Vlag van Nederland Feyenoord
12 Vlag van Nederland Clint Essers 2016 2018
15 Vlag van Macedonië Stefan Aškovski 2016 2018 Vlag van Turkije Kayseri Erciyesspor
Middenvelders
8 Vlag van Frankrijk Mickaël Malsa 2017 2020 Vlag van Frankrijk US Avranches
10 Vlag van Nederland Gavin Vlijter 2015 2018
18 Vlag van Nederland Jorrit Smeets 2016 2019 Vlag van Nederland Roda JC
19 Vlag van Nederland Sander Rau 2017
24 Vlag van Nederland Luc Tinnemans 2017 2018
25 Vlag van Nederland Bo Breukers 2017
26 Vlag van Turkije Ufukcan Engin 2017 2021 Vlag van Turkije Çanakkale Dardanelspor
Vlag van Nederland Lars Hutten 2017 2018 Vlag van Duitsland SV Rödinghausen
Aanvallers
7 Vlag van Portugal André Vidigal 2017 2018 Vlag van Portugal Académica Coimbra
9 Vlag van Nederland Finn Stokkers 2017 2019 Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
11 Vlag van Frankrijk Djibril Dianessy 2016 2018 Vlag van Frankrijk FC Toulouse B
14 Vlag van Portugal Lisandro Semedo 2017 2019 Vlag van Cyprus Apollon Limassol
17 Vlag van Nederland Dries Saddiki 2015 2018
22 Vlag van Nederland Mo Kourouma 2017 2018

Bij blessures of schorsingen wordt het team, wanneer nodig, aangevuld met jeugdspelers.

Bestuur[bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Eigenaar
Işıtan Gün Vlag van Turkije Turkije Eigenaar 2016
Directie
Mustafa Aztopal Vlag van Turkije Turkije Technisch directeur 2017

Staf[bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract
Technische staf
Cláudio Braga (a.i.) Vlag van Portugal Portugal Hoofdtrainer 2018
Alexander Voigt Vlag van Duitsland Duitsland Assistent-trainer 2017 2018
Gino Facenna Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2017
Sieb Dijkstra Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer 2017 2018
Medische staf
Daan van Montfort Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Jeroen Dieteren Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Overige staf
Sjra Philippen Vlag van Nederland Nederland Teammanager
Ronald Ronken Vlag van Nederland Nederland Materiaalman

Overzichtslijsten[bewerken]

Competitieresultaten 1969–heden[bewerken]

18
14
10
13
9
5
9
7
7
5
4
7
4
2
8
12
7
8
9
8
8
7
12
14
16
10
1
13
11
7
10
12
16
18
15
19
18
20
15
17
15
17
16
11
7
8
19
16
17
3*
69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18
 • 1968 – 1979: Fortuna SC
 • 1979 – heden: Fortuna Sittard
*: Nog bezig

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Trainers[bewerken]

Voormalig hoofdtrainer Bert van Marwijk

Bekende en prominente (oud-)spelers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van spelers van Fortuna Sittard voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]