Forum (Romeinse Rijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ruïnes van het Forum van Trajanus in Rome

Een Romeins forum was in een Romeinse stad het centrale marktplein. Op het forum werd gehandeld en werden justitiële en officiële burgerlijke bijeenkomsten gehouden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De herkomst van het woord forum is onzeker, en is wellicht verwant aan de wortel 'dhar-' uit het Sanskriet, met als betekenis 'steun'.[1]. Het Romeinse forum was een aanpassing van het Griekse agora. Oorspronkelijk werd op een forum handel gedreven, maar later kregen deze pleinen meer een bestuurlijke functie. Het Forum Romanum in het Oude Rome veranderde zo van een marktplaats in het administratieve en justitiële centrum van de stad, waar de senaat bijeenkwam in de curia en recht werd gesproken in de basilica. Door de enorme groei van Rome was het Forum Romanum al in de 1e eeuw v.Chr. te klein en daarom liet Julius Caesar een nieuw forum naast het oude aanleggen. Dit Forum van Caesar was het eerste van de keizerlijke fora, die nooit een marktfunctie hebben gehad. Latere keizerlijke fora werden gebouwd door Augustus, Vespasianus, Domitianus en Trajanus.
De voedselmarkten (forum venalium) bleven ook bestaan en werden verspreid over de stad op vaste plaatsen gehouden. Van een aantal is de naam en locatie bewaard gebleven.

Fora in Rome[bewerken | brontekst bewerken]

  • Forum Romanum - het oorspronkelijke marktplein van Rome, dat evolueerde tot het politieke, administratieve en religieuze centrum van de stad en het gehele Romeinse Rijk.

Marktplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Forum Boarium, Rome

Keizerlijke fora[bewerken | brontekst bewerken]

Fora elders[bewerken | brontekst bewerken]

Forum van Pompeï
Forum van Philippi
Zie de categorie Ancient Roman forums van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.