Forum van Augustus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het forum van Augustus (Latijn: Forum Augusti) is het tweede van de vier keizerlijke fora in Rome.

Tijdens de Slag bij Philippi in 42 v.Chr., waarin Augustus en Marcus Antonius samenwerkten om Caesars dood te wreken, beloofde Augustus de god Mars Ultor een tempel te zijner ere te bouwen. De tempel was de aanleiding voor het stichten van het forum. Alhoewel de bouw van de tempel begonnen was in 42 v.Chr., werd hij pas in 2 v.Chr. opgeleverd.

1rightarrow blue.svg Zie Tempel van Mars Ultor voor meer informatie.

Het forum[bewerken]

Forum van Augustus

Het forum, van gelijke grootte als het forum van Caesar, lag ongeveer haaks op het forum van Caesar. Het werd aan de oostelijke zijde begrensd door het Argiletum, de doorgaande straat van het Forum Romanum naar de Subura. Lange zuilengangen liepen rondom het binnenplein.
Het binnenplein en de tempel van Mars Ultor werden aan de achterzijde begrensd door een hoge muur, die het forum van de Subura moesten scheiden. Zo werd voorkomen dat de invloeden uit de volkswijk (rumoer, branden) de zaken op het forum verstoorden. De tempel van Mars Ultor bevond zich voor deze achtermuur.
Het hele forum was zó ingericht dat het de verheerlijking van Augustus, als hersteller van oude (Republikeinse) waarden, uitstraalde. Dit effect werd bereikt door de talrijke standbeelden van helden uit de geschiedenis, zoals Aeneas, Romulus, de koningen van Alba Longa en verschillende helden uit de Republiek. Ook stond er een standbeeld van Augustus zelf, in een strijdwagen, pal voor de tempel.

Externe link[bewerken]