Fost Plus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Fost Plus vzw is een initiatief van de Belgische privésector om de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval te promoten, organiseren en financieren. Het bedrijf wordt zelf gefinancierd door zijn leden: bedrijven die verpakte producten verkopen zoals Unilever, Danone en Colruyt, en door hun lidmaatschap van Fost Plus hun Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (of Extended Producer Responsibility) invullen.

Fost Plus werd opgericht in 1994 als een vrijwillig initiatief van de privésector. Kort daarna werd de selectieve inzameling van huishoudelijk verpakkingsafval ingevoerd in België, met onder meer de PMD-zak. Daarnaast verzorgt het bedrijf ook de inzameling en recyclage van papier-kartonverpakkingen en glas, voornamelijk via glasbollen.

Fost Plus stelt een 60-tal medewerkers tewerk, staat onder leiding van managing director Wim Geens en COO Mik Van Gaever en heeft zijn hoofdkantoor in Evere.

Samen met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) neem Fost Plus deel aan het Mooimakers-initiatief tegen zwerfvuil.

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Fost Plus stelt zich als missie een recyclage-oplossing te bieden voor elke huishoudelijke verpakking op de markt, door meer verpakkingsmateriaal in te zamelen, overal waar dit vrijkomt en door slim verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage te stimuleren. Het bedrijf wil recyclage ook naar België halen, en kende daarvoor tussen 2020 en 2022 contracten toe voor 5 nieuwe recyclagecentra op eigen bodem.[1][2]

Fost Plus gelooft niet dat een klassieke vorm van statiegeld op plastic drankverpakkingen en -blikjes[3] de beste oplossing voor de Belgische markt, gezien het goed werkende systeem van de blauwe zak. Om meer plastic drankflessen en -blikken in te zamelen van consumptie buitenshuis en hun aandeel in het zwerfvuil te vermijden, stelt de organisatie een vorm van digitaal statiegeld[4] voor.

Kritiek en controverse[bewerken | brontekst bewerken]

In 2021 werd Fost Plus beschuldigd van belangenvermenging en machtsmisbruik.[5] Milieuorganisaties Recycling Netwerk Benelux en Bond Beter Leefmilieu hebben de overheden gevraagd maatregelen te nemen tegen het bedrijf. Doordat het bedrijf een monopoliepositie heeft kan het een grote invloed hebben op het verpakkingsbeleid en de verpakkingspraktijk.

Volgens de milieuorganisaties is Fost Plus meer een lobbyorganisatie voor grote bedrijven, dan een milieubedrijf. Fost Plus moet verantwoording afleggen aan de overheden, en wordt gecontroleerd door de Interregionale Verpakkingscommissie.

Kritiek is er ook op de effectiviteit van de activiteiten van Fost Plus. Het zwerfvuil in Vlaanderen blijft toenemen. Daarnaast zijn er twijfels over de door het bedrijf geleverde gegevens over recyclage. Deze worden op Belgisch en Europees niveau gerapporteerd aan Eurostat. Ten slotte pleiten milieuorganisaties ervoor de door Fost Plus gesteunde campagnes stop te zetten omdat deze niet het probleem van wegwerpplastics aanpakken en juist in het belang van het bedrijf zijn.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]