Fotomuseum Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fotomuseum Den Haag
Photo Museum The Hague, Main entrance.jpg
Locatie Vlag van Nederland Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 17′ OL
Type Fotografie
Opgericht 2002
Gebouwd 1963
Personen
Directeur Benno Tempel
Conservator Wim van Sinderen
Huisvesting
Architect Sjoerd Schamhart
Detailkaart
Fotomuseum Den Haag (Zuid-Holland)
Fotomuseum Den Haag
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Opening van de tentoonstelling Hungry Planet in 2015 van fotograaf Peter Menzel op de benedenverdieping

Het Fotomuseum Den Haag is een museum op het gebied van fotografie in Den Haag. Het museum is opgericht in 2002 als onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag en werkt nauw samen met het Prentenkabinet van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Gebouw[bewerken]

Het museum bevindt zich naast het Gemeentemuseum Den Haag in de Schamhartvleugel (1961-1962) naar ontwerp van de architecten Sjoerd Schamhart en J.F. Heijligers. Deze tentoonstellingsvleugel werd gebouwd als uitbreiding van het Haags Gemeentemuseum.

Het Fotomuseum is in 2016 uitgebreid van 400 naar 1.000 vierkante meter ten koste van het eveneens in het gebouw gevestigde GEM voor actuele kunst. Hiermee kreeg het de mogelijkheid en de ruimte om naast het werk van gevestigde namen in de fotografiewereld ook kleinere historische tentoonstellingen en het werk van veelbelovend opkomend talent te tonen.[1]

Tentoonstellingen[bewerken]

Per jaar organiseert het Fotomuseum Den Haag circa zes tentoonstellingen over de meest uiteenlopende perioden, disciplines en genres van de fotogeschiedenis, waarbij opvalt dat dikwijls het mensbeeld centraal staat.

Actuele fotografen als Desiree Dolron, Gregory Crewdson en Loretta Lux worden afgewisseld met overzichten van klassiekers als Emmy Andriesse, Edward S. Curtis en Leonard Freed. Onderbelichte en voor velen onbekende reputaties en oeuvres worden door het Fotomuseum Den Haag prominent gepresenteerd, zoals die van Gerard Fieret, Willem van de Poll en de Hollandse jaren van modefotograaf Erwin Blumenfeld. Regelmatig worden maatschappelijk relevante fotoprojecten van hedendaagse fotografen getoond, zoals de serie over het Joegoslavië-tribunaal door Friso Keuris, de intieme seksuele omgang tussen oudere mensen door Marrie Bot of de door de mens bedreigde oerlandschappen door Anja de Jong.

Historisch overzicht tentoonstellingen[bewerken]

Jaarlijkse fotoprijs[bewerken]

Aan het museum was van 2006 tot 2015 een belangrijke jaarlijkse fotoprijs verbonden: de Zilveren Camera voor persfotografie in Nederland. Van 2009 tot 2013 was ook The Photo Academy Award verbonden aan het Fotomuseum Den Haag.

Organisatie[bewerken]

Het Fotomuseum Den Haag is onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag. De directeur is Benno Tempel, adjunct-directeur is Hans Buurman en de conservator van het fotomuseum is Wim van Sinderen.

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]