Naar inhoud springen

Four Brothers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Four Brothers
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie John Singleton
Producent Lorenzo di Bonaventura
Scenario David Elliott
Paul Lovett
Hoofdrollen Mark Wahlberg
Tyrese Gibson
André Benjamin
Garrett Hedlund
Terrence Howard
Josh Charles
Chiwetel Ejiofor
Muziek David Arnold
Montage Bruce Cannon
Billy Fox
Cinematografie Peter Menzies Jr.
Productiebedrijf Di Bonaventura Pictures
Distributie Paramount Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 1 juli 2005
Vlag van België 5 oktober 2005
Vlag van Nederland 13 oktober 2005
Genre Actie
Speelduur 109 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 30 miljoen US$
Opbrengst 92,5 miljoen US$
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Four Brothers is een Amerikaanse misdaad-actiefilm uit 2005 onder regie van John Singleton.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De 60-plusser Evelyn Mercer doet boodschappen in de lokale buurtsupermarkt wanneer deze wordt overvallen door twee gemaskerde en zwaarbewapende mannen. Zij vullen hun zakken en schieten vervolgens winkelier Samir dood. Daarop draaien ze zich om en brengen ook Evelyn om het leven voor ze ervandoor gaan.

Evelyns dood brengt Bobby, Angel, Jack en Jeremiah Mercer voor het eerst in jaren samen in Detroit, waar ze samen opgroeiden. Evelyn wijdde haar leven aan het helpen van kansarme jongeren, maar deze vier jongens werden beschouwd als zodanig uitzichtloos uitschot dat niemand behoefte aan ze had. Daarom adopteerde zij ze alle vier zelf. Zo werden de vier haar zonen, elkaars broers en door haar zo goed en kwaad als het ging opgevoed.

Bobby is de opvliegendste van de vier en is vastbesloten de daders op te sporen. Politie-inspecteurs Green en Fowler hebben hem de stad zien inkomen en verwachten niet anders van hem. Daarom dringen ze er bij hem op aan om de gerechtigde instanties hun werk te laten doen en niet zelf op wraak uit te gaan. Bobby negeert dit verzoek compleet en gaat met Angel en Jack op pad om hardhandig de juiste mensen in hun oude buurt aan het praten te krijgen. Ze hebben de schutters zo in een mum van tijd opgespoord en geëxecuteerd, maar er blijkt meer te spelen dan een uit de hand gelopen roofoverval. Uit de beelden van de beveiligingscamera blijkt dat hun moeder doelbewust is doodgeschoten, zonder dat de daders daar iets anders mee opschoten dan haar overlijden.

De opdrachtgever achter de executie van Evelyn blijkt de lokale misdaadbaas Victor Sweet. Terwijl de broers proberen uit te vissen waarom hij het op haar gemunt had, draagt hij zijn troepen op om de moordenaars van Evelyns beulen op te sporen en uit de weg te ruimen. Er blijkt sprake van corruptie binnen het politiekorps en Angel krijgt te horen dat Jerry $400.000,- kreeg uitgekeerd uit de levensverzekering die hij afsloot op Evelyns naam. Dit zorgt alleen maar voor meer raadsels.