Four Sticks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Four Sticks
Single van:
Led Zeppelin
Van het album:
Led Zeppelin IV
(Cover op en.wikipedia.org)
A-kant(en) Rock and Roll
Uitgebracht Februari 1972
Soort drager Vinyl
Opname Island Studio's, Londen
Genre Rock, Hardrock, Bluesrock
Duur 4:45
Label Atlantic
Schrijver(s) Jimmy Page, Robert Plant
Producent(en) Jimmy Page
Led Zeppelin
Black Dog/Misty Mountain Hop (1971)   Rock and Roll/'Four Sticks' (1972)   Over the Hills and Far Away/Dancing Days (1973)
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"Four Sticks" is een nummer van de Britse rockband Led Zeppelin . Het is het zesde nummer van hun vierde album Led Zeppelin IV (1971). Het nummer werd in februari 1972 in Nederland uitgebracht als B-kant van de single "Rock and Roll".

Titel[bewerken | brontekst bewerken]

De titel van het nummer komt voort uit de frustratie van drummer John Bonham. Omdat het nummer iedere keer niet goed op tape stond, nam hij een extra paar drumstokken. Hij begon zo hard als hij kon, nu dus met vier stokken, opnieuw zijn partij te spelen.[1] Deze keer lukte het hem wel om in één keer de perfecte opname te maken.

Opname[bewerken | brontekst bewerken]

De opnames van het nummer vonden plaats in de "Island Studio's" in Londen. "Four Sticks" was een lastig nummer om op te nemen. De opnames duurden dan ook langer dan gewoonlijk.[1] Bassist John Paul Jones bespeeld op dit nummer een zg. VCS3 synthesizer.[1] Nadat er weer een opname van het nummer mislukt was, begon gitarist Jimmy Page uit frustratie een gitaarriff te improviseren. Deze riff werd later uitgewerkt tot het nummer "Rock and Roll" (het tweede nummer op Led Zeppelin IV).

Live versies[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zover bekend is het nummer slechts één keer live uitgevoerd, op 3 mei 1971 in Kopenhagen (Denemarken) tijdens hun Europese tour. Deze opname is nooit op officiële livealbums verschenen, enkel op zg. bootleg uitgaven. Het nummer werd door Page en Plant, samen met het Bombay Symphonie Orkest, opnieuw opgenomen tijdens hun trip door India in 1972. Ook het nummer "Friends", van het album Led Zeppelin III uit 1970, werd er gespeeld. Op deze uitvoering van "Four Sticks" is gebruik gemaakt van sitars en tabla drums. Het nummer wordt, samen met "Friends", pas in 2015 op de geremasterde versie van het album "Coda" uitgebracht en wordt dan niet "Four Sticks" maar "Four Hands" genoemd.

"Four Sticks" werd in 1994 door Jimmy Page en Robert Plant uitgevoerd tijdens hun muzikale project onder de naam "Page and Plant". Op 25 en 26 augustus van dat jaar werden er opnames gemaakt in Londen, Wales en Marokko. Samen met Egyptische en Marokkaanse muzikanten speelden ze Led Zeppelin nummers waaronder "Four Sticks". Deze versie van het nummer is terug te vinden op "No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded". Het project was zo'n groot succes dat besloten werd om een wereldtournee te maken in 1995/1996.

Robert Plant speelde het nummer ook live tijdens zijn solo tour in 2005. Deze uitvoering is te zien op de dvd, "Soundstage: Robert Plant and the Strange Sensation". Het nummer wordt door drummer Clive Deamer echter maar met twee drumstokken gespeeld.

Alternatieve versie[bewerken | brontekst bewerken]

Op de in 2014 verschenen geremasterde uitgave van Led Zeppelin IV, staat op de tweede cd een alternatieve versie van het nummer, "Four Sticks (Alternate Mix)".[2] Het is opgenomen op 2 november 1970 in de Island Studio's in Londen. Deze versie duurt 4:33 terwijl het origineel 4:45 duurt.

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Cover-versies[bewerken | brontekst bewerken]

Four Sticks is door diverse artiesten gecoverd. De bekendste zijn: [3][4]

Artiest Album Jaar
Page and Plant No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded 1994
Rollins Band Encomium: A Tribute to Led Zeppelin 1995
Robert Plant & The Strange Sensation Soundstage 2006
Led Zepagain Led Zepagain II: A Tribute To Led Zeppelin 2007

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]