Främling (nummer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Främling
Single van:
Carola Häggkvist
Van het album:
Främling
Uitgebracht 26 februari 1983
Soort drager Cd-single
Genre Pop
Duur 2:57
Label Mariann Grammofon
Schrijver(s) Lasse Holm, Monica Forsberg
Carola Häggkvist
  1983
Främling
  1983
Mickey
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Främling is een single van Carola Häggkvist uit 1983. Het is tevens het nummer waarmee ze deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1983.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Främling werd geschreven door Lasse Holm en Monica Forsberg voor de toen pas zestienjarige Carola Häggkvist. Met dit nummer nam de jonge Carola deel aan Melodifestivalen 1983, de Zweedse preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Van de elf regionale jury's kreeg ze telkens het maximum van 8 punten, waardoor ze met 88 punten bijna dubbel zoveel punten haalde als "Varför är kärleken röd?" van Kikki Danielsson. Dankzij haar overwinning mocht ze Zweden vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 1983 in het West-Duitse München. Het nummer werd gedirigeerd door Anders Ekdahl. 6,1 miljoen Zweden (oftewel 84% van het televisiekijkend publiek) zagen haar op de derde plaats eindigen, een kijkcijfer dat tot nog toe nog niet overtroffen is. Ze kreeg het maximum van twaalf punten van de Noorse en West-Duitse jury. Främling betekende dan ook de start van de carrière van Carola.

Hitlijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Land Lijst Toppositie Binnenkomst
Vlag van België België Ultratop 50 Vlaanderen 7 14 mei 1983
Vlag van Nederland Nederland Top 40 7 21 mei 1983
Vlag van Nederland Nederland Nationale Hitparade 4 28 mei 1983
Vlag van Noorwegen Noorwegen VG-lista 1 25 april 1983
Vlag van Duitsland West-Duitsland Musikmarkt Top 100 68 14 mei 1983
Vlag van Zweden Zweden Sverigetopplistan 5 17 mei 1983

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van "Främling" werd er ook een versie opgenomen in het Duits ("Fremder"), Engels ("Love isn't Love"), Fins ("Muukalainen") en Nederlands ("Je ogen hebben geen geheimen").
  • Kikki Danielsson werd het nummer eerst aangeboden, maar ze weigerde het, en koos ervoor om met "Varför är kärleken röd?" deel te nemen aan Melodifestivalen 1983.
  • Tijdens de live-uitzending van het Eurovisiesongfestival slaat Carola per ongeluk het eerste woord, 'Främling', van het liedje over.