Frédéric Chopinuniversiteit voor Muziek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fédéric Chopinuniversiteit voor Muziek, Warschau

De Frédéric Chopinuniversiteit voor Muziek (Pools: Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina, UMFC) is een hogere onderwijsinstelling voor muziek in Warschau.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De onderwijsinstelling werd opgericht in 1810, het geboortejaar van de naamgever Frédéric Chopin, maar ook het jaar van de stichting van de theaterschool door Wojciech Boguslawski (1757-1829), die toen nog bij het Nationaal Theater behoorde. Aanvankelijk was de academie enkel bedoeld als opleiding van zangers en zangeressen, actrices en acteurs voor het theater. Onder leiding van Jozef Elsner werd het een muziekschool.

In 1821 kreeg de school de naam Instytut Muzyki i Deklamacji (instituut voor muziek en declamatie/recitatie) of ook Konserwatorium (conservatorium) en werd tegelijkertijd een afdeling van de Universiteit van Warschau.

In 1826 werd de school gesplitst in een Szkoła Główna Muzyki (hoofdschool voor muziek) en een Szkoła Dramatyczna i Śpiewu (drama- en zangschool). Chopin ging toen naar de "hoofdschool voor muziek", die een met de universiteit vergelijkbare opleiding had.

Na de Tweede Wereldoorlog - het hoofdgebouw van de academie was vernietigd - werden gebouwen benut in de Aleja Ujazdowski (Ujazdowskie laan) en de naam werd veranderd in Państwowa Wyższa Szkoła Muzyczna (Staatshogeschool voor Muziek). Tussen 1960 en 1966 werd het nieuwe gebouw aan de Okólnik Straat in Warschau betrokken. In 1979 kreeg de opleiding de huidige naam.

De academie beschikt over zes afdelingen:

Rector is professor Ryszard Zimak.

Eredoctoren van de academie[bewerken | brontekst bewerken]


Bekende professoren[bewerken | brontekst bewerken]


Bekende studenten[bewerken | brontekst bewerken]


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]