Naar inhoud springen

Frédéric Chopinuniversiteit voor Muziek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frédéric Chopinuniversiteit voor Muziek
Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina
Logo
Frédéric Chopinuniversiteit voor Muziek
Afkorting UMFC
Locatie Warschau, Polen
Opgericht 1810
Type Hoger muziekonderwijs
Rector Klaudiusz Baran
Lid van AEC
Website
Afbeeldingen
Het vooroorlogse gebouw aan de ul. Okólnik
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Frédéric Chopinuniversiteit voor Muziek (Pools: Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina, UMFC) is een hogeronderwijsinstelling voor muziek in Warschau.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De onderwijsinstelling werd opgericht in 1810, het geboortejaar van de latere naamgever Frédéric Chopin, maar ook het jaar van de stichting van de theaterschool door Wojciech Bogusławski (1757-1829), die toen nog bij het Nationaal Theater behoorde. Deze school was enkel bedoeld als opleiding van zangers en zangeressen, actrices en acteurs voor het theater. Onder leiding van Józef Elsner werd deze school in 1821 als Instytut Muzyki i Deklamacji (Instituut voor Muziek en Declamatie) een afdeling van de Universiteit van Warschau, waarmee de instelling een bredere opzet kreeg. In 1826 werd de school gesplitst in een Hoofdschool voor Muziek (Szkoła Główna Muzyki) en een School voor Drama en Zang (Szkoła Dramatyczna i Śpiewu). Tussen 1826 en 1829 studeerde Chopin aan Elsners Hoofdschool voor Muziek. In 1831 werden beide instellingen echter in de nasleep van de Novemberopstand samen met de rest van de universiteit ontbonden.

In 1861 volgde de heroprichting als Muziekinstituut van Warschau (Warszawski Instytut Muzyczny). In 1919, toen Polen onafhankelijk was geworden, werd het als Conservartorium van Warschau (Konserwatorium Warszawskie) een staatsinstelling.

Na de Tweede Wereldoorlog, waarin het hoofdgebouw was verwoest, gebruikte de instelling gebouwen in de Aleja Ujazdowskie (Ujazdówlaan). Het conservatorium ging Staatshogeschool voor Muziek (Państwowa Wyższa Szkoła Muzyczna) heten. In 1966 werd het nieuwe gebouw aan de ul. Okólnik in Warschau in gebruik genomen. Dit gebouw herbergt tevens een concertzaal met 486 zitplaatsen. In 1979 werd de instelling naar Chopin genoemd en werd de hogeschool muziekacademie (Akademia Muzyczna im. Fryderyka Chopina). De recentste naamswijziging vond in 2008 plaats, toen de muziekacademie universiteit ging heten.

Faculteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De academie heeft zes faculteiten:

Eredoctoren van de academie[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende professoren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fryderyk Chopin Music Academy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.