Frame (datalink)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een frame is een fragment gegevens dat via een netwerkverbinding wordt verzonden. Een frame bevat aanvullende informatie aan de hand waarvan de ontvanger het begin en het einde van een frame kan achterhalen uit een reeks van bits of symbolen. De ontvanger negeert alle ontvangen data tot er een begin van een frame is ontdekt, en negeert opnieuw alle informatie nadat het frame is afgesloten. Een frame wordt gebruikt in de datalinklaag van het OSI-model. Het bestaat uit een header (deze duidt het begin van de frame aan) en een reeks gegevens.

Formaat[bewerken]

Een frame heeft verschillende vormen maar de basis blijft bij elke toepassing hetzelfde. Een frame bestaat steeds uit een header en uit een stuk data. In de header staat het adres van de ontvanger en van de verzender. Bijvoorbeeld bij de IEEE 802.11 codec is er naast de header en de data ook nog een controlebit toegevoegd achter aan de frame.

Toepassingen[bewerken]

Frames worden gebruikt in alle toepassingen waar er data moet worden verzonden door middel van bits. Met andere woorden alle toepassingen die gebruikmaken van de tweede laag (de datalinklaag) van het OSI-model. Enkele voorbeelden hiervan zijn IEEE 802.11, Bluetooth en WiMax.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Cursus Netwerkcomponenten 3, Luc Pieters.