François-Marie-Benjamin Richard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kardinaal Richard

François-Marie-Benjamin Richard (Nantes, 1 maart, 1819 - 29 januari, 1908) was een Frans kardinaal en aartsbisschop.

Hij studeerde in Saint-Sulpice en werd achtereenvolgens vicaris-generaal van Nantes, bisschop van Belley en in 1875 coadjutor van Parijs. In 1886 werd hij aartsbisschop van Parijs en in 1889 werd hij verheven tot kardinaal. Hij was kardinaal-priester van Santa Maria in Via.

In januari 1900 leidde het proces tegen de paters assumptionisten tot de ontbinding van de kloosterorden als onwettige verenigingen. Een bezoek van de aartsbisschop aan de paters werd door de regering beschouwd als een politieke daad en Richard werd officieel gecensureerd. Zijn houding was in het algemeen echter zeer gematigd. Hij nam zeker geen deel aan het ultramontanisme en bleef bij de strijd over de wet op de verenigingen en de wet op de scheidingen zeer kalm.

Hij leidde in september 1906 een vergadering van de Franse bisschoppen en aartsbisschoppen in zijn paleis in de rue de Grenelle, enkele dagen na de pauselijke encycliek die de Franse katholieken het verbod oplegden om verenigingen voor de openbare eredienst bij te wonen, maar het was toen al te laat voor een verzoening. In december moest hij het aartsbisschoppelijk paleis afstaan aan de overheid.

Voorganger:
Joseph-Hippolyte Guibert
Aartsbisschop van Parijs
1886-1909
Opvolger:
Léon-Adolphe Amette