François Geurds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

François Geurds is een Nederlandse meesterkok. Hij is eigenaar van het 2-sterrenrestaurant FG Restaurant in Rotterdam. In november 2009 verkreeg het restaurant een eerste Michelin ster. De tweede Michelin ster volgde in november 2013.

Geurds, die in oktober 2010 meesterchef werd, specialiseert zich in smaaksensaties. Zo opende hij het eerste culinaire laboratorium van Nederland. Hier experimenteert hij op het gebied van smaken en technieken. Ook in februari 2014 opende hij de deuren van zijn tweede restaurant FG Food Labs aan de Rotterdamse hofbogen. FG Food Labs heeft in november 2014 een eerste Michelin ster behaald. In september 2016 opende Geurds zijn derde restaurant, FG Bistro.

Loopbaan[bewerken]

Geurds maakte van jongs af aan de ronde langs diverse leerplekken in en buiten Nederland. Zo was hij sous-chef van restaurant The Fat Duck in Engeland toen het werd uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld.

Hij heeft gewerkt in de New Yorkse keukens van driesterrenrestaurant Per Se van Thomas Keller, WD 50 van Chef Wiley Dufresne en Le Bernardin, welke steevast figureren in de top van de beste restaurants ter wereld.
Geurds reisde af naar Italië om ervaring op te doen in o.a. het tweesterrenrestaurant van Gualtiero Marchesi.

In Nederland heeft hij onder andere gewerkt bij Chalet Royal (Den Bosch) onder leiding van Gerrit Greveling, Juliana (Valkenburg) en heeft hij stage gelopen bij Scholteshof (Hasselt).

Na de periode bij Cees Helder, de eerste chef-kok in Nederland die drie Michelinsterren verwierf, keerde hij naar New York.

Inspiratie[bewerken]

Inspiratie haalt hij uit alles wat beweegt en natuurlijk is. Francois Geurds staat bekend om zijn vooruitstrevende benadering op gastronomie en de beleving van ingrediënten en smaken. In de zomer van 2014 opende hij een exclusieve delicatessenwinkel, FG Shop, in het centrum van Rotterdam.

In 2010 publiceerde Geurds het kookboek Contemporary Cooking.

Externe link[bewerken]