François d'Aguilon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opticorum libri sex, 1613

François d'Aguilon (Brussel, 4 januari 1567 - Doornik, 20 maart 1617), ook wel Franciscus Aguilonius of Franciscus Aguilon genoemd, was een Belgisch jezuïet, wiskundige en fysicus.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd jezuïet in 1586. Hij studeerde tussen 1586 en 1589 filosofie en wiskunde aan de universiteit van Dowaai. In 1611 richtte hij de beroemde wiskundeschool van Antwerpen op met de bedoeling wiskundig onderzoek en studie onder de jezuïeten verder te ontwikkelen. Deze school bracht beroemde wiskundigen als André Tacquet en Jan-Karel della Faille voort.

Zijn boek Opticorum Libri Sex philosophis juxta ac mathematicis utiles (Zes boeken over optica, nuttig voor filosofen en wiskundigen), gepubliceerd te Antwerpen in 1613, werd geïllustreerd door Peter Paul Rubens. Het is beroemd omdat het woord 'stereografisch', om de projecties van Hipparchus te beschrijven, voor het eerst gebruikt wordt door Aguilonius en het Girard Desargues en Christiaan Huygens inspireerde. Hij was van plan om boeken te schrijven over catoptrica en dioptrica maar stierf voor hij ze kon afwerken.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Opticorum Libri Sex philosophis juxta ac mathematicis utiles, (Antwerpen 1613)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]