Franca Treur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Franca Treur
Franca Treur, 2010
Algemene informatie
Volledige naam Franca Treur
Geboren 23 juni 1979
Geboorteplaats nabij Meliskerke
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Bekende werken Dorsvloer vol confetti (2009)
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Franca Treur (nabij Meliskerke, 23 juni 1979)[1] is een Nederlandse schrijfster en freelance journaliste voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Treur groeide op in een bevindelijk gereformeerd boerengezin in de buurt van het Zeeuwse Meliskerke. Na de middelbare school, het Calvijn College, studeerde ze psychologie en later Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden.[2] In Leiden werd ze lid van het dispuut Panoplia, onderdeel van de landelijke reformatorische studentenvereniging. Zij ontdekte tijdens haar studie overeenkomsten tussen verhalen uit oude culturen (zoals het zondvloedverhaal uit het Gilgamesj-epos en het scheppingsverhaal uit het Babylonische Enoema Elisj) en die uit de Bijbel, wat haar ervan overtuigde dat dergelijke verhalen slechts waren opgesteld om troost te bieden aan de mens.[3] Bovendien had zij nooit daadwerkelijk het bestaan van God ervaren. Ze nam daarom uiteindelijk afstand van haar geloof, wat zij het bestuur van de voornoemde studentenvereniging op 11 september 2001 meedeelde.[4]

Treur won in 2006 met Maak iets van je leven! Maar wat? een essaywedstrijd die uitgeschreven was door Contrast Magazine en nrc.next met het thema 'Macht en onmacht'.

In oktober 2009 verscheen haar eerste boek, Dorsvloer vol confetti, een psychologische roman over een meisje dat eind jaren tachtig, begin jaren negentig in Zeeland opgroeit in een traditioneel en gelovig boerengezin. Door het onderwerp en haar achtergrond wordt zij regelmatig vergeleken met de schrijvers Jan Siebelink en Maarten 't Hart, evenals zij afkomstig uit een bevindelijk gereformeerd milieu waarmee ze eveneens hebben gebroken.[5]

Van Dorsvloer vol confetti werden ruim 150 duizend exemplaren verkocht. De roman werd meerdere malen genomineerd, waaronder voor de AKO Literatuurprijs (longlist) en de NS Publieksprijs en won de Selexyz-debuutprijs en de Jan Bruijnsprijs.[6][7][8] Eind 2010 werd bekend dat Column Film de filmrechten van Dorsvloer vol confetti had gekocht.[9] De film draaide in 2014 in de bioscoop.

Van 6 april tot en met 16 juni 2019 werden haar werken tentoongesteld in het Meermanno Museum te Den Haag.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Maak iets van je leven! Maar wat? (2006, winnend essay van essaywedstrijd Contrast en nrc.next)[10]
  • Dorsvloer vol confetti (roman, 2009)
  • De woongroep (roman, 2014)
  • Ik zou maar nergens op rekenen (2015, uitgave in het kader van de Week van het Zeeuwse boek)[11]
  • X&Y (2016, met tekeningen van Olivia Ettema, deels eerder verschenen in NRC Handelsblad, ISBN 9789044630343.[12]
  • Beeldenstorm: Over de kunst van geloven (glossy magazine met nawoord van Franca Treur, 2017)[13][14]
  • Hoor nu mijn stem (2017)
  • Slapend rijk en andere verhalen (2018, met tekeningen van Olivia Ettema, deels eerder verschenen op de achterpagina van nrc.next)
  • Regieaanwijzingen voor de liefde (roman, 2019)
  • De golf (roman, 2021)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]