Francesca Woodman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Francesca Stern Woodman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Francesca Woodman
Geboren Denver, 3 april 1958
Overleden New York, 21 januari 1981
Land Verenigde Staten van Amerika
Werk
Beroep Fotografe
Rechten oeuvre auteursrechtelijk beschermd
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Francesca Stern Woodman (Denver, 3 april 1958New York, 19 januari 1981) was een Amerikaans fotografe.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Woodman groeide op in een artistiek milieu en begon op haar dertiende te fotograferen. Al vrij snel beperkte ze zich tot zwart-wit fotografie in vierkant formaat.
Van 1975 tot 1979 studeerde ze in Providence aan de Rhode Island School of Design, waar ze dankzij het Honors Program gedurende het studiejaar 1977-1978 aan de prestigieuze Palazzo Cenci in Rome mocht studeren.

Tijdens haar verblijf in Rome was Woodman vaak te vinden in Maldoror, een boekwinkel annex galerie, gespecialiseerd in kunst en kunstboeken op het gebied van surrealisme en futurisme. Hier raakte ze beïnvloed door het classicisme, sensualiteit en het verval van Rome. In de kelder van Maldoror debuteerde ze met een solo-expositie van haar fotowerk. Het was ook de plek waar ze in contact kwam met de Transavanguardia Italiana, de nieuwe generatie avantgardisten in Rome.

Terug in de Verenigde Staten rondde ze haar studie in Providence af, waarna ze naar New York verhuisde. Daar begon ze op groter formaat blauw en bruin papier te werken en stelde ze een aantal boeken samen met haar fotowerk. Some Disordered Interior Geometries, het enige boek van haar dat tijdens haar leven gepubliceerd werd, kwam uit in januari 1981.

In dezelfde maand maakte ze een einde aan haar leven door van het dak van een openbaar gebouw naast haar appartement in East Village te springen.