Francesco Sansovino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Francesco Sansovino

Francesco Sansovino, eigenlijk Francesco Tatti (Rome, 1512 - Venetië, 1586), was een Italiaans geleerde, schrijver en uitgever.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sansovino werd geboren als de zoon van de architect Jacopo Sansovino (eigenlijk Tatti) en studeerde te Bologna en Padua en op andere plaatsen. Terug in Rome werkte hij korte tijd voor paus Julius III. Na de Plundering van Rome in 1527 vluchtte hij met zijn vader naar Venetië. Hij bracht er het grootste deel van zijn leven door als een veelzijdig en uiterst productief dichter, vertaler van klassieke werken en auteur van historische en filosofische traktaten waarin hij zijn humanistische ideeën ontvouwde. Sansovino maakte een uitvoerige analyse van het werk van Dante en Boccaccio.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Del governo dei regni e delle repubbliche così antiche come moderne, 1578

Enkele titels van werken van Sansovino zijn:

  • Del governo dei regni e delle repubbliche (1561), over de regeringsvormen in Italië;
  • Historiale universale dell' origine et imperio de’ Turchi (1568), over de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk;
  • Venetia, città nobilissima et singolare: descritta in XIIII. libri (1581), bekend als Venetia Descritta, de eerste poging om een encyclopedisch overzicht van de kunst en architectuur van de stad te scheppen, voortbouwend op werk van zijn vader;[1]
  • Origini e fatti delle famiglie illustri d´Italia, over de machtigste Italiaanse steden en de plaatselijke adellijke families, veelvuldig herdrukt.
Zie de categorie Francesco Sansovino van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.