Francesco di Marco Datini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Standbeeld van Francesco Datini in Prato

Francesco di Marco Datini (Prato, 1335 - aldaar, 16 augustus 1410) was een rijke koopman uit Prato, in het noorden van Italië.

Zijn handelshuis had vestigingen in Florence, Pisa, Avignon, Genua, Barcelona, Valencia en op Majorca. Hij handelde in van alles, maar zijn grootste rijkdom haalde hij uit de productie van laken, geweven uit de wol die hij uit Spanje importeerde. Er is veel over zijn leven bekend, omdat door toeval het complete archief van zijn handelshuis bewaard is gebleven. Het is een enorme hoeveelheid aan rekeningboeken, contracten, verzekeringspolissen, afrekeningen en cheques en het bevat 150.000 brieven. Datini werd wekelijks per post op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in handelscentra als Parijs, Brugge en Londen. Hij was vaak onderweg, en schreef dan zelf brieven aan zijn vrouw. Datini was rijk, maar zeker niet de belangrijkste koopman van zijn tijd. Zijn archief laat zien dat er in de 14e eeuw een volwassen internationale handel op gang was gekomen tussen de grote steden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Iris Origo, De koopman van Prato. Het dagelijks leven in middeleeuws Toscane, vertaald door Koen van Gulik, 1985, ISBN 9789025465810
Zie de categorie Francesco di Marco Datini van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.