Francis-Barnett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Francis-Barnett 175 cc met een JAP-zijklepmotor uit 1926
Francis-Barnett 175 cc met een JAP-zijklepmotor uit 1926
Francis-Barnett K 39 Cruiser uit 1940
Francis-Barnett K 39 Cruiser uit 1940

Francis-Barnett is een historisch Brits merk van motorfietsen.

Het bedrijf heette officieel Francis & Barnett Ltd. en was gevestigd te Coventry, later Birmingham (1919-1964).

Engelse motorenfabriek, in 1919 opgericht door Gordon Francis en zijn schoonvader Arthur Barnett in Coventry. Barnett bouwde toen al de Invicta-motorfietsen in Coventry. De fabriekshallen die voor het merk Francis-Barnett nodig waren werden gevonden in de voormalige Bayliss-Thomas-fabriek in Coventry. Dit merk was immers in 1918 verkocht aan R. Walker & Son waarna de productie naar Birmingham verhuisd was.

Bij Francis-Barnett werden voornamelijk inbouwmotoren gebruikt, eerst van JAP, later ook van Villiers. Er waren rond 1923 Francis-Barnetts als bouwdoos te koop, de montage duurde slechts 20 minuten! De frames werden ook door Invicta gebruikt. Ze kregen de bijnaam “built like a bridge”. De elementen waren als er schade ontstond gemakkelijk te vervangen.

Vanaf 1923 concentreerde Francis-Barnett zich op motorfietsen met lichte Villiers-motoren. Men nam ook aan races deel, maar daarvoor werden speciale Blackburne-blokken gebruikt. Toen men eind jaren twintig plaatstaal ging verhandelen ontstond het idee een motorfiets met plaatstalen frame te maken. Dit werd de Francis-Barnett Cruiser. Dit model werd tot 1940 gebouwd. In 1938 ontstond het model Snipe, een lichte 98 cc motorfiets die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog voor militair gebruik werd aangepast. De fabriek werd echter net als buurman Triumph bij een bombardement verwoest.

In 1947 trad het merk toe tot het AMC-concern en vanaf 1963 werd de productie verplaatst naar James in Birmingham. De machines van James en Francis-Barnett waren vanaf dat moment identiek, op het merkembleen na (zie badge-engineering). Men bouwde zonder succes nog eigen 248 cc tweetakten en gebruikte later toch weer Villiers-blokken. In 1966 eindigde de productie.

Spot- en bijnamen[bewerken]

Francis-Barnett (Algemeen): Fanny B