Francis Chullikatt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapen

Francis Assissi Chullikatt (Bolghatty, 20 maart 1953) is een Indiaas geestelijke en aartsbisschop van de Rooms-katholieke Kerk.

Chullikatt studeerde theologie en werd in 1978 gewijd tot priester voor het aartsbisdom Verapoly. Hij studeerde vervolgens in Rome aan de Pauselijke Ecclesiastische Academie, de diplomatenopleiding van de Heilige Stoel. Hier promoveerde hij in het canoniek recht waarna hij in 1988 in dienst trad van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel. Hij werkte vervolgens aan de apostolische nuntiaturen in Honduras, in zuidelijk Afrika en bij de permanente vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties.

Paus Benedictus XVI benoemde hem in 2006 tot titulair aartsbisschop van Ostra en tot apostolisch nuntius voor Jordanië en Irak. Hij ontving zijn bisschopswijding uit handen van Giovanni Lajolo. Medewijdende bisschoppen waren Daniel Acharuparambil en Pedro López Quintana. Hij koos als wapenspreuk Fidei in Virtute (Geloof in kracht, 2 Tessalonicenzen, 1:11).

In juli 2010 werd hij door de paus benoemd tot permanent vertegenwoordiger van de H. Stoel bij de Verenigde Naties, als opvolger van Celestino Migliore.[1] Als nuntius in Jordanië en Irak werd hij opgevolgd door Giorgio Lingua. In juli 2014 werd Chullikatt als nuntius bij de Verenigde Naties opgevolgd door de Filipijnse aartsbisschop Bernardito Auza.