Naar inhoud springen

Francis van Broekhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Francis van Broekhuizen
Francis van Broekhuizen tijdens Pride Amsterdam 2022
Algemene informatie
Volledige naam Johanna Francisca Maria van Broekhuizen
Geboren 28 juni 1975
Geboorteplaats Den Haag
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) opera
Beroep operazangeres
Zangstem sopraan
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Interview met Van Broekhuizen tijdens de Boekenweek in Breda in 2017

Johanna Francisca Maria (Francis) van Broekhuizen (Den Haag,[1] 28 juni 1975) is een Nederlandse operazangeres en comédienne.[2] Ze is een dramatische sopraan.[3]

Na een opleiding maatschappelijk werk aan de Haagse Hogeschool begon Van Broekhuizen aan een studie zang (klassiek en opera) aan het Amsterdams Conservatorium. In 2002 studeerde ze cum laude af met het diploma Klassieke zang. In 2004 studeerde zij cum laude af aan de Dutch National Opera Academy. In datzelfde jaar was zij halvefinalist bij het Internationaal Vocalisten Concours te Den Bosch en finalist bij het Cristina Deutekom Concours te Enschede. De sopraan Maria Callas was voor haar een belangrijke inspiratiebron ("Ik ben door Callas gaan zingen.").[4]

Als dramatische sopraan zong ze vele rollen bij Nederlandse operagezelschappen, zoals Opera Zuid, Opera Trionfo, Opera Spanga, De Nederlandse Reisopera en de Nationale Opera.[3] In 2018 zong zij de titelrol in Tosca van Giacomo Puccini bij Weekendopera Utrecht onder leiding van Jan van Maanen. Ook trad zij op bij de De Nationale Opera in een bijrol in de opera Jenufa van Leoš Janáček. In 2019 zong zij bij Opera Zuid in de operette Fantasio van Jacques Offenbach en in Il Tabarro bij Opera Spanga. van 2022 tot 2023 zong ze bij Nationale Opera en Ballet in de nieuwe opera Animal Farm van Alexander Raskatov en bij Opera Zuid in Orphée aux Enfers van Jacques Offenbach.

Van Broekhuizen verzorgt ook recitals en muziektheatervoorstellingen, zoals het programma Dolle Diva. Daarin wisselt zij liederen af met conferences. Haar theateroptredens worden vaak begeleid door de pianist Gregor Bak. In 2019 en 2022 reisden zij rond met het theaterconcert Bij twijfel hard zingen. Rond kerst 2022 was er een speciale kerstvoorstelling in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Vanaf juni 2021 t/m februari 2022 speelde Van Broekhuizen in de musical The Sound of Music de rol van moeder-overste.[5]

In 2023 werkte Van Broekhuizen samen met Dominic Seldis in The Francis and Dominic Show.

Van Broekhuizen is op televisie met regelmaat te zien in de dirigeerwedstrijd Maestro. Met Nick Schilder zong zij het duet Vivo per lei.[6] Sinds 2019 was van Broekhuizen te zien als een van de honderdkoppige jury in het RTL 4-programma All Together Now. Tevens was Broekhuizen in 2019 als panellid te zien in de speciale aflevering van Ranking the Stars dat binnen de oudejaarsaflevering van het programma Paul pakt uit! werd uitgezonden.

Op de radio is Van Broekhuizen in het NPO Radio 4-programma De Ochtend van 4 wekelijks te horen op maandag in een rubriek over muziek en zang. In 2020 bereikte zij de finale van de televisiequiz De slimste mens en eindigde als derde. In het praatprogramma Jinek treedt ze op als koningshuisdeskundige.

In het voorjaar van 2021 was Van Broekhuizen te zien als teamcaptain in het RTL 4-programma RTL Exclusief. Ook is ze een van de deelnemers aan het RTL 4-programma De Verraders, en gastpanellid in het RTL 4-programma I Can See Your Voice. In het najaar van 2021 was Van Broekhuizen te zien in de Oud-en-nieuwspecial van het televisieprogramma The Masked Singer, ze verving Buddy Vedder.[7] In 2022 was Van Broekhuizen te zien als drag in het televisieprogramma Make Up Your Mind, tevens was ze dat jaar als deelnemer te zien in de All Stars-editie van het programma De Slimste Mens en in de SBS6-programma’s Code van Coppens: De wraak van de Belgen en de Top 4000 Muziekquiz.

In 2024 was Van Broekhuizen te zien in het televisieprogramma Volle Zalen. Ze was te zien als panellid in het programma Secret Duets en deed mee aan het televisieprogramma De Pappenheimers.

Van Broekhuizen is getrouwd.[8] Ze is ambassadrice van Pride Amsterdam.

Van Broekhuizen bracht op 7 juni 2022 haar eerste boek uit. Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff: Bij twijfel hard zingen, een autobiografische verhalenbundel.[9]

Bestseller 60

[bewerken | brontekst bewerken]
Boeken met noteringen in de Nederlandse Bestseller 60 Jaar van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[10]
Bij twijfel hard zingen 2022 15-06-2022 3 15