Francis van Broekhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Francis van Broekhuizen
Francis van Broekhuizen
Algemene informatie
Volledige naam Johanna Francisca Maria van Broekhuizen
Geboren 28 juni 1975
Geboorteplaats Den Haag
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) opera
Beroep operazangeres
Zangstem sopraan
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Johanna Francisca Maria (Francis) van Broekhuizen (uitspraak: /frɑnˈsɪs/; Den Haag[1], 28 juni 1975) is een Nederlandse operazangeres en comédienne.[2]

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na een opleiding maatschappelijk werk aan de Haagse Hogeschool begon zij aan een studie zang (klassiek en opera) aan het Amsterdams Conservatorium. In 2004 studeerde zij cum laude af. In datzelfde jaar was zij finaliste bij het Cristina Deutekom Concours te Enschede. De sopraan Maria Callas was voor haar een belangrijke inspiratiebron ("Ik ben door Callas gaan zingen.").[3]

Als dramatische sopraan heeft zij vele rollen gezongen bij Nederlandse operagezelschappen. In 2018 zong zij de titelrol in Tosca van Puccini bij Weekendopera Utrecht onder leiding van Jan van Maanen. Ook trad zij op bij de De Nationale Opera in een bijrol in de opera Jenufa van Janáček. In 2019 zingt zij bij Opera Zuid in de operette Fantasio van Offenbach en in Il Tabarro bij Opera Spanga.

Zij verzorgt ook recitals en muziektheatervoorstellingen, zoals het programma Dolle Diva. Daarin wisselt zij liederen af met conferences. Haar theateroptredens worden vaak begeleid door de pianist Gregor Bak en in 2019 reizen zij rond met het theaterconcert Bij twijfel hard zingen.

Van Broekhuizen is op televisie met regelmaat te zien in de dirigeerwedstrijd Maestro. Met Nick Schilder zong zij het duet Vivo per lei.[4] Sinds 2019 is van Broekhuizen te zien als een van de 100-koppige jury in het RTL 4-programma All Together Now. Tevens was Broekhuizen in 2019 als panellid te zien in de speciale aflevering van Ranking the Stars dat binnen de oudejaarsaflevering van het programma Paul pakt uit! werd uitgezonden. Op radio presenteert Van Broekhuizen in het NPO Radio 4 programma De Ochtend van 4 wekelijks op maandag een rubriek over muziek en zang. In 2020 bereikte zij de finale van de televisiequiz De slimste mens en eindigde als derde. In het praatprogramma Jinek treedt ze op als koningshuisdeskundige.

In het voorjaar van 2021 was Van Broekhuizen te zien als teamcaptain in het RTL 4-programma RTL Exclusief. Ook is ze een van de deelnemers aan het RTL 4-programma De Verraders. Vanaf juni 2021 speelt Van Broekhuizen in The Sound of Music de rol van moeder-overste. In het najaar van 2021 was Van Broekhuizen te zien in de Oud-en-nieuwspecial van het televisieprogramma The Masked Singer, ze verving Buddy Vedder.[5] In 2022 was Van Broekhuizen te zien als drag in het televisieprogramma Make Up Your Mind.

Van Broekhuizen is ambassadrice van Pride Amsterdam.

Bestseller 60[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken met noteringen in de Nederlandse Bestseller 60 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Bij twijfel hard zingen 2022 15-06-2022 3 3*

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]