Francisca Xaveria Cabrini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Francesca Cabrini.JPG

Francisca Xaveria Cabrini (Sant'Angelo Lodigiano, Milaan, 15 juli 1850 - Chicago, 22 december 1917) is een Italiaanse heilige. Francisca was van eenvoudige komaf. In 1874 kreeg zij de leiding over een pensionaat voor verwaarloosde jongeren in het plaatsje Codogno nabij Milaan. Reeds lange tijd ervoor trok zij zich het lot van verwaarloosde kinderen en jongeren aan en hielp zij in de ziekenhuizen waar zij maar kon.

In het jaar 1880 stichtte zij de congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart en werd hiervan de eerste overste. Reeds een jaar later kreeg zij van paus Leo XIII de definitieve bevestiging voor de orde en werd deze erkend. Uit bewondering en verering voor de missionaris Franciscus Xaverius, nam Francisca de ordenaam Xaveria erbij. In 1888 emigreerde zij naar de Verenigde Staten en stichtte vanuit New York in de vele grote steden van Amerika ziekenhuizen, scholen en tehuizen voor de meest uiteenlopende groepen van mensen. In het bijzonder trok zij het lot aan van die mensen die naar Amerika emigreerden. Het moederhuis van de congregatie werd ten slotte in Chicago gevestigd.

Op 7 juli 1946 werd zij heilig verklaard en in 1950 werd zij benoemd tot patrones van de emigranten. Zij was de eerste heilige van de Verenigde Staten. Haar feestdag is op 13 november en 22 december.